Fruit

Nieuws

Hoe crisisbestendig zijn clubrassen?

Voor fruittelers met een gespreide rassenkeuze bij appels vallen de prestaties van de clubrassen op.

De Rubens- en Wellantprijzen bij veiling Zaltbommel liggen gewoon goed, wanneer ze worden afgezet tegen de bulkrassen Elstar en Jonagold. De prijs voor Wellant was deze week zelfs bijna twee keer zo hoog als Elstar en meer dan twee keer zo hoog als Jonagold. Ook Rubens doet het goed. Kanzi weet ook een vrijwel normale opbrengstprijs te realiseren. Dat geldt vooral voor de klasse 1. Voor lagere klasses wordt het verschil snel kleiner.

Eens zo duur

De beste maten Wellant brachten deze week circa 80 cent op. Rubens blijft iets achter, maar een veilprijs in Zaltbommel van zeventig cent is tevredenstemmend. Voor de vergelijking: Voor Elstar stopt de klok bij 45 cent per kilo, maar de gangbare maten liggen tussen 35 en veertig cent per kilo. Voor Jonagold bewegen de prijzen voor de gangbare partijen tussen de 25 en 35 cent per kilo.

Groothandelsprijzen

Telers ondervinden misschien problemen bij de teelt van Rubens, maar de afzet lijkt crisisbestendiger dan verwacht. Waar komt dat vandaan? Een groothandelaar laat weten dat in groothandelsprijzen de verhouding gelijk ligt. Voor Wellant wordt €1,40 per kilo in rekening gebracht. Voor Rubens liggen de groothandelsprijzen op een euro; Elstar moet in de groothandel zeventig cent per kilo opbrengen en Jonagold 65 cent. De handelaar krijgt van alle kanten Jonagold en Elstar aangeboden. Die scheve verhouding tussen vraag en aanbod is de oorzaak van de prijsdruk bij de bulkrassen. De vraag- en aanbodverhouding voor clubrassen ligt duidelijk anders. Daar is de vraag goed in verhouding met aanbod. Tegelijk zal het aanbod op de bulkrassenmarkt de komende weken langzaam omschakelen naar betere kwaliteit, als de derde pluk van de markt verdwijnt voor Elstar.

Supermarktacties

De supermarktacties zijn zeer divers deze week. Bijna alle rassen komen aan bod bij de Nederlandse supermarkten. De grootste keten Albert Heijn heeft een perenactie met Doyenné du Comice en Gieser Wilderman voor prijzen van negentig cent, net als de rode Goudreinette. Bij Jumbo ligt Kanzi in de aanbieding voor €1,69; Coop heeft Elstar voor 79 cent per kilo. Plus steunt Jonagold met tassen (2,5 kilo) voor twee euro. Bij Nettorama ligt Conference voor 79 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.