Doorgaan naar artikel

Uitbraak hepatitis A gelinkt aan diepvriesfruit

Nederland werkt mee aan een Europees onderzoek naar de mogelijke relatie tussen (bevroren) zachtfruit en een serie Europese hepatitis A-uitbraken.

Met name in Italië zijn honderden mensen met hepatitis A besmet geraakt, zonder dodelijke afloop bleek in december. In verschillende landen is hetzelfde virustype aangetroffen, waaronder in Nederland.



Tot eind december zijn in Nederland 8 patiënten geregistreerd die vermoedelijk door voedingsmiddelen zijn besmet. Onderzoek in Italië en Ierland leidt tot nu toe naar bevroren zacht fruit als meest waarschijnlijke bron. In Nederland is die relatie nog niet gelegd. Daaruit kwam wel naar voren dat de desbetreffende patiënten in de periode 1 juli tot en met 1 september veelvuldig vers zacht fruit aten. Momenteel brengt de NVWA voor ons land specifieke goederenstromen van vers zacht fruit in kaart met gegevens uit het patiëntenonderzoek. Het hepatitis A-virus is voor mensen zeer besmettelijk.



Ziekteverschijnselen zijn: vermoeidheid, misselijkheid, gebrek aan eetlust, koorts en een griepachtig gevoel. Ook kan geelzucht (leverontsteking) optreden, waarbij het oogwit en de huid geel verkleuren. De ziekteverschijnselen duren enkele weken tot drie maanden. Bij een klein percentage volwassenen treden zelfs ernstige complicaties op. Kinderen kunnen de ziekte ongemerkt doorlopen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin