Doorgaan naar artikel

ZON investeert in nieuwbouw voor zachtfruit

Donderdag 23 mei vond de officiële opening plaats van de nieuwbouw van ZON-dochterbedrijf Sun Berry International. De investering in de nieuwbouw, waarbij ook blauwe bessentelers ‘een duit in het zakje deden’, maakt duidelijk dat het einde aan de groeimarkt zachtfruit nog niet in zicht is.

De omzet van Sun Berry steeg de afgelopen jaren steeds met een kwart per jaar. De omzet in 2012 was €35 miljoen. De gemiddelde telersprijs voor blauwe bes bedroeg vorig jaar €4,20 per kilo, tegen een kostprijs die gemiddeld zo’n euro minder is.



Naast de afdeling voor het verwerken en verpakken van zachtfruit zoals blauwe bes en aardbei, is er een afdeling met een verwerkingslijn van zachtfruit tot verse fruitsappen. Deze tak valt onder Vitazon Foods, waarin ZON voor 50 procent participeert en een groep van zes telers en de coöperatie Dutch Blueberry Collective gezamenlijk de overige 50 procent voor hun rekening nemen. De fruitsappen komen binnenkort in de supermarkt onder de gepatenteerde merknaam ‘Ons Fruit’.

Vitazon Foods verwerkt niet alleen vers zachtfruit, maar ook gedroogd of ingevroren zachtfruit.



De verwerking van zachtfruit tot sappen heeft een capaciteit van vier miljoen liter per jaar, “dus we hebben nog ruimte”, stelt directeur Harm Valckx van Vitazon vast. Het toverwoord voor de afzet van vers en verwerkt product is ‘meerwaarde’ bieden. “Dat kan door middel van verpakken op maat, het op de gewenste wijze aanbieden van gedroogd product voor bijvoorbeeld notenmixen of het verwerken van voor de versmarkt ongeschikte kwaliteit. Zo’n kwaliteit levert in andere afzetkanalen toch nog geld op.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin