Fruit

Nieuws

Congres schetst opwindende zachtfruitmarkt

De categorie zachtfruit kan de komende jaren een grote groei doormaken. Als westerse markten zich ontwikkelen als de Verenigde Staten en Engeland zullen consumentenuitgaven snel groeien.

Dat is de verwachting van experts tijdens het Global Berry congres afgelopen week in Chili (Santiago). Nederland heeft een achterstand ten opzichte van bijvoorbeeld Engeland, waar met 1,7 kilo per inwoner ruim twee keer zoveel aardbeien wordt gegeten en de blauwe bessen al een veel toonaangevender positie heeft opgebouwd. Eén op de drie Britten koopt blauwe bessen tegen 6 procent in Nederland, zo ontdekte de Britse zachfruitproducent Berryworld. In Engeland is de categorie sinds 2000 fors gegroeid, maar de consumptie is nog altijd de helft van wat een Amerikaan eet per jaar. Daar bestaat al 18 procent van fruitverkoop uit zachtfruit en groeit deze categorie als enige nog met 4,7 procent per jaar. Onderzoeker Marco Lurashi van de Chileense Rabobank zette de Amerikaanse winkelprijzen en telersprijzen naast elkaar. De groeiende vraag naar zachtfruit heeft de telersprijs in de Verenigde Staten laten oplopen van 1,30 dollar in 1998 naar 2,20 dollar in 2011 en voor blauwe bessen 2,90 dollar per kilo naar 4,40 dollar in 2011.

Er zijn niet alleen kansen, ook bedreigingen. Zo is de snelle groei van de productie blauwe bessen zo’n bedreiging. In China – nu een importeur van blauwe bessen uit onder meer Chili en Noord-Korea – groeit de productie naar 50.000 ton in Noord-Korea. Experts schetsten dat er nog ruimte is in de fruitconsumptie in Westerse markten. Als in Engeland de komende tien jaar het aantal kopers verdubbelt van blauwe bessen is voor die markt alleen 17.500 ton blauwe bessen nodig. In Nederland is die potentie per inwoner nog groter.

Of registreer je om te kunnen reageren.