Fruit

Nieuws

Schurftsporen staan op uitbarsten

De eerste schurftsporen van het seizoen staan op het punt van uitbarsten en worden waarschijnlijk volgende week uitgestoten. Het is echter nog maar de vraag of de bomen dan al groene, infecteerbare delen hebben. Dat is nu nog niet het geval, zowel bij de bomen als de schimmel loopt de ontwikkelingen enkele weken achter.

PPO-fruit in Randwijk heeft enkele bladeren met vruchtlichamen maar enkele uren net boven nul voorgetrokken. Dat was voldoende om de eerste ascosporen te laten uitstoten. Na de koude periode medio maart, waarin het ook overdag bleef vriezen, is de ontwikkeling van de schurftschimmel vrijwel stilgezet. Maar klaarblijkelijk is een kleine temperatuurverhoging voldoende om de ascosporen te laten rijpen. Daarvoor is ook minimaal enkele tienden van millimeters regen nodig.

Medio volgende week nemen zowel de temperatuur als de kans op regen toe. De voorspelde nachtvorst houdt de gemiddelde temperatuur de komende dagen nog laag. Maar als volgende week ook de nachttemperatuur oploopt, zullen bij de eerste regen ook daadwerkelijk ascosporen de lucht in gaan en groene delen infecteren. Deze delen zullen zich dan naar verwachting explosief ontwikkelen. Dat maakte de timing van behandelingen tegen schurft extra belangrijk.

De weersvoorspelling is dit seizoen geïntegreerd in Rimpro, het belangrijkste simulatieprogramma om de ontwikkeling van de schurfschimmel op de voet te volgen. Aan de hand van data uit weerstations berekent Rimpro als vanouds de ontwikkeling van de afgelopen uren. Met behulp van de weersgegevens anticipeert het programma ook op de ontwikkelingen in de komende dagen. In 2012 is dat op beperkte schaal toegepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.