Doorgaan naar artikel

Ideale herfstframboos laat op zich wachten

De doorbraak binnen het sortiment herfstframboos laat nog op zich wachten, vindt kleinfruitadviseur Sven Clemens van DLV-Plant. Hij gaf tijdens de kleinfruitdag van deze organisatie zijn visie op de frambozensector. Het grote aantal rassen is in zijn ogen juist een zwak punt van de sector.

De positieve publiciteit over Kwanza wekt de indruk dat dit ras de doorbraak is waar Clemens op doelt. Maar ook dit ras kent nadelen. De eisen aan de teeltomstandigheden zijn hoog. Vruchten die te donker hangen, blijken vaker een gevoelige vruchthuid te hebben. Dat bemoeilijkt het uitstalleven, iets waar frambozen in het supermarktkanaal juist in toenemende mate op worden beoordeeld.

Het uitblijven van hèt ras verklaart wellicht ook het grote sortiment van verschillende generaties, die elkaar de afgelopen jaren snel zijn opgevolgd. Sugana en in mindere mate Erika leken de ideale opvolgers voor Autumn Bliss, Galant, Himbotop en Polka. Maar ook hier kleefden nadelen aan, waarna nu de aandacht naast Kwanza is gevestigd op Kweli en Imara.

Daarnaast kent het sortiment net als bij hardfruit nog clubrassen zoals Brilliance van The Greenery. Clement beschouwd deze ontwikkeling in zijn SWOT-analyse van de sector als een nadeel. Het aanbod versnippert er verder door, waarmee het in totaal nog minder aansluit op de vraag. De ideale herfstframboos is niet te donker, stevig en goed te bewaren. De productie moet continu en van goed niveau zijn. En last but not least moeten herfstframbozen gewoon lekker zijn.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin