Fruit

Nieuws

Zespri kiwi niet alleen uit Nieuw-Zeeland

Het bedrijf van André Ceradini in de buurt van Verona teelt 70 hectare kiwi. Dat vertegenwoordigt 94 procent van zijn omzet; de rest komt van 2 hectare aardbei (150 ton) op stellingen in de bergen nabij Verona met een oogstperiode tussen eind mei en eind oktober.

Het bedrijf zet de kiwi’s af onder het merk Kingkiwi. De oogstperiode is van half oktober tot half november en de afzet vanuit de bewaring bij -0,5 graden Celsius loopt tot begin juni. Naast de circa 1.250 ton die ze zelf telen, zetten ze nog voor honderd andere telers in de regio Verona zo’n 9.000 ton kiwi’s af. Volgens Ceradini is het klimaat rond Rome beter geschikt voor de kiwiteelt, maar de telers daar acht hij minder professioneel dan rond Verona. Maar er is ook verschil tussen de telers in de regio Verona. Sommige kiezen voor productie en leveren bulk, terwijl Ceradini voor kwaliteit kiest met daaraan gekoppeld een lagere productie per hectare. Productie en kwaliteit gaan nou eenmaal niet hand in hand. Dat geldt volgens hem trouwens niet alleen voor kiwi’s, maar bijvoorbeeld ook voor appels en aardbeien.

Wie aan kiwi denkt, denkt aan Nieuw-Zeeland, maar onder het merk Zespri kan dat land niet jaarrond zelf kiwi’s produceren. In de periode dat Nieuw-Zeeland geen eigen productie heeft, worden Italiaanse kiwi’s in Verona verpakt in Zespri-dozen. In de periode dat Ceradini zelf geen kiwi’s heeft, koopt hij ze op zijn beurt in, maar dan in Chili. Dat gaat om zo’n 200 ton per jaar. Die kiwi’s verkoopt Ceradini niet onder zijn ‘Kingmerk’, vanwege de mindere kwaliteit.


Kiwi’s groeien als enkelvoudige vruchten aan bomen. De bomen komen geleidelijk in productie en de levensduur is een economische afweging, maar kan zelfs 35 jaar bedragen. Ceradini streeft naar een productie van 30 ton per hectare bij een boomgaard die volledig in productie is.

Of registreer je om te kunnen reageren.