Doorgaan naar artikel

Koers Nieuw-Zeelandse dollar remt export EU

Nieuw-Zeelandse fruittelers voelen steeds minder voor export naar de EU door de steeds nadeliger wisselkoers van de Nieuw-Zeelandse dollar ten opzichte van de euro.

Dat zegt Tony Fiessette, directeur van EnzaFruit New Zealand op de Fruit Logistica in Berlijn. Sinds 2009 is de koers gedaald met dertig procent. Dat voelen telers in hun uitbetaalprijzen die ze ontvangen. De Nieuw-Zeelandse export naar de EU staat op het punt te beginnen. Nu de Franse en Italiaanse Jazz appels opraken (het einde wordt verwacht in maart) lijkt de ruimte op de markt voor Nieuw-Zeelandse telers, maar volgens Fissette is het lastig telers te motiveren voor de uitvoer naar het continent. De uitvoer van appels verlegt zich steeds meer naar Azië, waarvoor ook rassen zijn ingezet in de Nieuw-Zeelandse teelt.

De appelorganisatie Pipfruit New Zealand verwacht dat 40 procent van de export nu naar deze markten verloopt. Dat was 33 procent in 2011. Topman Alan Pollard van Pipfruit New Zealand verwacht dat die tendens doorzet.Nieuw-Zeeland verwacht een redelijke oogst met 304 miljoen kilo. De focus op Braeburn loopt terug. Areaal is vervangen voor rassen die beter scoren in Azië. Grofweg 20 procent van de oogst is Braeburn dit seizoen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin