Doorgaan naar artikel

Geen effect Cruiser op gezondheid bijen

Uit de veldproeven die Syngenta deed tussen 2005 en 2010 is gebleken dat de gezondheid van bijenpopulaties blootgesteld aan gewassen behandeld met het neonicotinoide thiamethoxam niet slechter was, dan populaties naast gewassen die niet met dit middel waren behandeld.

Dat komt naar voren in een publicatie in het Britse wetenschappelijk tijdschrift Plos One. Het onderzoek van Syngenta is gedaan in het kader van de toelating van het middel Cruiser. In de proeven werd gekeken naar de bijensterfte, foerageergedrag, de algemene conditie en het gewicht van de kolonie, ontwikkeling van het broed, het peil van voedselvoorraden en de mate waarin de bijenvolken heelhuids de winter doorkwamen.

“Deze studie toont duidelijk aan dat de blootstelling en daarmee het dat bijen lopen door thiamethoxam veel lager is in de praktijk dan onder de kunstmatige condities in laboratoriumstudies, waarbij soms veel grotere doses worden gebruikt”, aldus Syngenta woordvoerder Luke Gibbs. “We hadden dit onderzoek graag eerder willen laten verschijnen, maar dit tijdschrift kijkt, geheel terecht, zeer kritisch naar de inhoud van de ingediende artikelen, wat in totaal een jaar in beslag heeft genomen.”

Syngenta, Bayer CropScience and BASF hebben beroep aangetekend bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg tegen het besluit van de Europese Commissie om een deel van de toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen op basis van neonicotinoiden tijdelijk te verbieden. Dit verbod gaat per 1 december in.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin