Fruit

Nieuws

Spuiwater varkens voor hardfruit

Vijf hardfruittelers in het Kromme Rijn-gebied zijn van start gegaan met hergebruik van het spuiwater van een varkenshouderij.

Fruittelers kunnen door  toepassing van spuiwater besparen op hun kunstmest- en bestrijdingsmiddelengebruik. Het gebruik van spuiwater in de fruitteelt zorgt voor lagere afzetkosten voor spuiwater bij varkenshouderijen. In een project begeleid door Projecten LTO Noord wordt dit op vijf kwekerijen uitgeprobeerd. Het project loopt tot en met december 2014.

Spuiwater is een vloeibare meststof afkomstig uit luchtwassers van varkenshouderijen. Op die bedrijven wordt de ventilatielucht uit de stallen door een luchtwasser met bijvoorbeeld zwavelzuur geleid. De in de ventilatielucht aanwezige ammoniak gaat met het zwavelzuur een reactie aan, waardoor stikstof in de vloeistof achterblijft. Dit water moet nu apart worden afgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.