Fruit

Nieuws laatste update:16 okt 2013

Residuvrije kersen en pruimen door nieuwe aanpak

Het Europese project LIFE+ Zero Residues heeft het doel steenfruit, zoals kersen en pruimen, te kunnen telen zonder dat er residu van middelen achterblijft in het milieu of op het product. Een van de methoden om dat te bereiken is het gebruik van slimme bestrijdingsmiddelen die zichzelf afbreken.

De ontwikkeling van een zero residue-productie voor het product en het milieu is slechts één onderdeel van het project. LIFE+. Zero Residues focust verder op de ontwikkeling van een duurzame teeltmethode voor steenfruit en een ketenbrede benadering om ook verspilling in de keten tegen te gaan. Het is voor het eerst dat de gehele steenfruitketen deze voor de AGF-sector belangrijke thema’s integraal gaat aanpakken.

Kwetsbare producten

Bij groente worden duurzame zero residue-productiemethoden inmiddels breed ingezet en eisen retailers dit ook van hun leveranciers. Vanwege de kwetsbaarheid zijn deze methoden tot op heden echter nog niet beschikbaar voor steenfruit. Op dit moment wordt alleen in de biologische teelt residu-vrij geteeld. Dit is echter op beperkte schaal.

Projectpartners

De partijen die bij het project betrokken zijn, komen uit Nederland en Spanje en vertegenwoordigen de keten: producenten van bestrijdingsmiddelen, telers, verwerkers en kennisleveranciers. TOP bv uit Wageningen doet in dit project onderzoek naar condities van bewaren, vervoeren en verpakken om de kwaliteit van het fruit ook na het oogsten zo lang mogelijk goed te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.