Doorgaan naar artikel

Kleiner prijsverschil Elstar en clubras

Dat de telersprijzen voor goede Elstar tussen de 90 cent en een euro liggen, betekent niet dat de hele appelmarkt in heel opgewonden toestand is.

De prijsstijging bij Elstar is dit seizoen zo stevig dat die er (in centen uitgedrukt) niet is voor clubrassen, wat niet heel verrassend is. Het prijsverschil wordt dus kleiner. Van Jonagold is al bekend dat de prijzen achterblijven.

Een afzetorganisatie weet dat clubrassen elkaar niet veel ontlopen in de handel, waar groothandelsprijzen gevraagd worden van € 1,20 tot € 1,40. Transparant is de prijsvorming voor de clubrassen niet. In Duitsland zijn groothandelsprijzen voor gelegde Pink Lady en Jazz openbaar en genoteerd op ongeveer €,190 per kilo. Over Junami meldt een afzetorganisatie evenwel tevreden te zijn. De oogst van Junami is ook kleiner dan verwacht.

De Duitse groothandelsprijzen maken verder melding van een prijsverschil tussen Duitse en Nederlandse Elstar van 10 cent per kilo voor losse partijen. De maat 75/85 van Nederlandse Elstar brengt € 1,25 op per kilo. Nederlandse losse Jonagold brengt 76 cent per kilo op bij de Duitse groothandelsmarkt. Ook hier zijn de Duitse iets (13 cent) duurder. Uit marktverslagen valt wel op te maken dat uit Nederland meer Jonagoldpartijen gestuurd worden. Er wordt meer gedrukt door leveranciers aan Duitse afnemers. Nederlandse telersprijzen voor Jonagold kunnen het niveau van zes dubbeltjes wel halen. Partijen die wat vet ogen, doen een stuiver minder.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin