Fruit

Nieuws 572 bekeken

‘Vooral bij appels blijven de kilo’s achter’

De geschatte appeloogst, van 60 tot 70 procent van de oude oogst, wordt niet gehaald. Vooral bij appels vallen de kilo’s tegen.

Dat zegt Rini Verbeek, hoofd kwaliteit van Fruitmasters. Voor veiling zelf was de verwachting dat 90 procent van de koelcellen gevuld raken, maar de doelstelling is nu 70 procent. “We hopen dat het bij Jonagold nog meevalt, en dat de prijzen ervan profiteren. Maar je moet niet vergeten dat de geschatte oogst gemiddeld is, er zijn ook telers met maar 30 procent. Zij missen de boot dit jaar.”

Bij de nieuwe rassen scoort Kanzi goed met weinig volumedaling, stelt Verbeek. “Die toont zich nog het meest constant.” The Greenery liet deze week ook weten dat de verwachte verdubbeling van het volume Sweet Sensation bij lange niet gehaald wordt.

Volgens Verbeek moeten telers met de matige oogst beducht zijn op bewaarproblemen. Fruit van ‘dun hangende bomen’ is nu eenmaal moeilijker houdbaar. Hij signaleert dat meerdere telers dun hangende bomen er tussenuit geplukt hebben. Verder verwacht hij dat het gebruik van het bewaarmiddel Smartfresh zal toenemen. Telers moeten goed hun koelcel in de gaten houden. “Het kan gevaarlijk zijn voor sommige partijen om te speculeren op hogere prijzen aan het einde van het seizoen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.