Fruit

Nieuws 827 bekeken

Topoogst Verenigd Koninkrijk ondanks neerslag

Het Britse aardbeienseizoen is ondanks de natste zomer in meer dan 100 jaar alleszins meegevallen. De totale productie lijkt nog hoger uit te komen dan de 49.591 ton van vorig jaar.

Dat meldt de Britse zachtfruitorganisatie British Summer Fruit, waarbij de meeste Britse aardbeientelers zijn aangesloten. De Britse supermarkten hebben ook met 42.590 ton iets meer aardbeien van eigen grond verkocht dan in 2011. Ook de omzet in geld zal de 950 miljoen euro van vorig jaar – bijna een verdubbeling in zeven jaar tijd - ruimschoots overschrijden.

Dat succes is te danken aan het feit dat vrijwel alle aardbeien in Groot-Brittannië tegenwoordig overdekt zijn, niet altijd met kassen maar overwegend met polytunnels die de laatste jaren overal in het landschap zijn opgedoken.

Laurence Olins, voorzitter van British Summer Fruits: "Twintig jaar geleden zou de oogst grotendeels zijn vernietigd door het verschrikkelijke weer van de laatste paar maanden. Maar dankzij twee decennia van investeringen in beschermende overkapping is de oogst van dit jaar afgeschermd gebleven  van die problemen met het weer.’’

Meer smaak
Olins onderstreept daarbij dat aardbeien eigenlijk beter gedijen bij wat lagere temperaturen waardoor je fruit met meer smaak en sap krijgt. British Summer Fruit kan nog niet zeggen wat hoe hoog de totale oogst uitvalt, omdat het seizoen nog een week of zes voortduurt.

"Maar we komen zeker boven het cijfer van vorig jaar uit", verzekert Olins. De bond van fruittelers denkt dat de lange reeks patriotische evenementen in het land, van het regeringsjubileum van Koningin Elizabeth II tot de Olympische en Paralympische Spelen in Londen de consumptie flink hebben aangewakkerd. Het vorstelijk jubileum is bijvoorbeeld op grote schaal gevierd met ‘street parties’ waarbij aardbeien veelal op het menu stonden.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.