Fruit

Nieuws 674 bekeken

Nieuwe rassenbeleid fruit mogelijk stevig op de schop

Bij de reorganisatie van nieuwe rassenbureau Inova Fruit staat de verkoop BV ter discussie. Dat blijkt uit een rondgang onder aandeelhouders; de afzetorganisaties.

 

Het afslanken van Inova Fruit moet het bureau weer terugbrengen naar de kerntaak; het selecteren van nieuwe rassen, stelt één partij. Een andere veiling bevestigt dat de verkoop BV ter discussie staat. Bij die verkoop BV verkochten afzetorganisaties de voorraad aan de verkoop BV om zo sturing in de verkoop en prijsvorming te krijgen.

NFO-voorzitter Johan van Haarlem is niet meer als commissaris betrokken bij Inova Fruit. De NFO heeft wel een visie op het toekomstige rassenbeleid. De fruitorganisatie ziet voor Inova Fruit een duidelijke toekomst als ‘zoekmachine naar nieuwe rassen’. Het verkopen van appels - en in de toekomst mogelijk peren – moet als taak bij de afzetorganisaties liggen. Dat moet ook per ras bij één afzetorganisatie worden ondergebracht. Van Haarlem: “Eén partij moet de regie hebben, dat kun je op verschillende manieren invullen. Als je dat ras verkoopt aan die afzetorganisatie ontstaat de beste motivatie om het terug te verdienen.”

Volgens Van Haarlem kan dat een afzetorganisatie zijn binnen Inova Fruit, maar ook een handelshuis of Europese partij buiten Inova Fruit. Die rassen kunnen in dat geval dus buiten de Nederlandse afzetorganisatie uitgezet worden.

Volgens Van Haarlem zou dat ook moeten betekenen dat telers vrijheid moeten hebben om meerdere nieuwe rassen op te zetten. Zo zijn er partijen als Fruitmasters en The Greenery die in meerdere consortia nieuwe rassen ontwikkelen. “Telers moeten dan ook meerdere concepten kunnen opzetten om risico’s te verminderen. Aan nieuwe rassen kleven risico’s, op teelttechnisch vlak, maar ook op gebied van de markt. Een teler moet niet al zijn eieren onder één kip leggen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.