Fruit

Nieuws 1385 bekeken 1 reactielaatste update:5 okt 2012

'Krappe appeloogst leidt tot duurdere appelmoes'

De Europese koepel voor fruitverwerkers Profél geeft een signaal af over de komende marktsituatie. De lage appeloogsten in verschillende productiegebieden zullen ongetwijfeld een effect hebben op de prijzen voor compotes en appelmoes.

Over het geheel verwachten de fruittelers een 20 tot 30 procent lagere oogst, vooral in Frankrijk, Nederland en België. Golden Delicious is met name getroffen door een kleinere oogst. Het gevolg is aanvoerproblemen en hogere prijzen, denkt Profél.

In Nederland zijn de prijzen voor industriefruit (appels) circa 22 cent per kilo, maar er is sprake van lagere prijzen in Polen en Duitsland, waar de appeloogst nog niet sterk getroffen is door weersomstandigheden. Dat lijkt een rem op verdere verhoging van de prijzen, vertelt een fruithandelaar.

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Wat een klets, er zit maar liefst voor enkele centen aan appels in een pot appelmoes. Als de appelmoes duurder wordt dan komt dit natuurlijk voornamelijk door hogere loonkosten. Het is erg vermoeiend dat altijd maar weer wordt voorgespiegeld dat stijgingen van prijzen van verwerkte producten worden veroorzaakt door de primaire grondstoffen terwijl die slecht een minieme fractie van de kosten van het eindproduct uitmaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.