Fruit

Nieuws

Franse fruitoogst krimpt

Het Franse fruitareaal is tussen 2000 en 2010 gekrompen met 17 procent, het aantal perentelers is in die periode gehalveerd.

Frankrijk is één van de belangrijkste producenten van fruit (appel- en steenfruit) in Europa, en blijft dat met 134.000 hectare. Dat is echter 34.000 hectare kleiner dan in 2000. De snelste daling signaleert het Franse ministerie van landbouw bij peren en perzik. De kiwi-arealen zijn wel gelijk gebleven.  Oorzaak voor de daling is de grotere concurrentie uit Zuid-Europa en moeilijker weersomstandigheden. Ook de hogere distributiekosten worden door het ministerie genoemd als oorzaak voor de krimp. Het aantal bedrijven zakte harder dan de areaalkrimp. Iets minder dan 1 op de drie bedrijven stopte met de fruitteelt, wat duidt op kleinere bedrijven die stopten.   De gemiddelde bedrijfsgrootte is nu 8 hectare. Frankrijk is na Italië en Spanje de grootste fruitproducent van Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.