Fruit

Nieuws 946 bekeken laatste update:23 aug 2012

Telers verliezen zaak hagelkanon

Fruittelers uit Acquoy mogen een anti-hagelkanon toch niet gebruiken. De Raad van State heeft de gemeente Geldermalsen in het gelijk gesteld in een zaak die is aangespannen door drie fruittelers uit Acquoy.

In juni vorig jaar weigerde de gemeente mee te werken aan een vergunning voor gebruik en onderhoud van een anti-hagelkanon. De telers vochten de argumenten van de gemeente aan, maar de Raad van State heeft de gemeente gelijk gegeven. Eén van de bezwaren van de telers was dat de gemeente ondeugdelijk geluidsonderzoek deed en dat een knal niet goed kan worden gemeten zonder regen. Dat dempt immers de knal. De Raad van State ging daar niet in mee en oordeelde dat de geluidsmetingen wel juist zijn.

Ook ziet de teler mogelijkheden om via een maatwerkvoorschrift wel een vergunning te krijgen voor gebruik overdag. In die uren liggen de normen voor geluid hoger en voldoet het kanon van het merk Spag wel.

Hier lijkt een opening voor de teler, omdat de Raad van State oordeelt dat de gemeente een aanvraag kreeg voor een vergunning voor dag- en nachtelijke uren en de vergunning dus terecht afwees. De gemeente Geldersmalsen kon niet reageren op de uitspraak omdat dit nog niet bekend was.

Of registreer je om te kunnen reageren.