Fruit

Nieuws 3325 bekeken

Nieuwe onderstam voor pruim beschikbaar

De pruimenteelt heeft de beschikking over een nieuwe onderstam. Mogelijk is die ook geschikt voor abrikozen, perziken en kwetsen. Wageningen UR heeft voor de onderstam kwekersrecht aangevraagd, maar lopende de procedure is het ook mogelijk licenties te verstrekken. Inmiddels wordt het vermeerderingsmateriaal virusvrij gemaakt.

De nieuwe onderstam is een selectie van een sleedoorn. Deze soort is net als abrikozen en perziken verwant aan pruim. Al op het voormalige proefstation voor de fruitteelt in Wilhelminadorp is begonnen met het beproeven van sleedoorn als onderstam. Na de reorganisatie van het praktijkonderzoek zijn de meest veelbelovende selecties uitgeplant op PPO-fruit in Randwijk. Dat is nu onderdeel van Wageningen UR.

De groeikracht van de nieuwe sleedoornonderstam ligt tussen die van de relatief sterk groeiende St-Julien A en VVA-1. Deze laatste onderstam is bijna tien jaar geleden geïntroduceerd als zwakke onderstam. Maar de groei blijkt soms te zwak. Daarnaast kan VVA-1 veel wortelopslag geven. Daar is bij de nieuwe onderstam geen sprake van, net zo min als van aantasting door Pseudomonas syrengae.

Deze innovatie is via het Productschap Tuinbouw mede gefinancierd door de vruchtboomkwekerij en de fruitteelt. Het productschap organiseert voor belangstellende ondernemers in deze sectoren informatiebijeenkomsten. Die vinden dit najaar plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.