Doorgaan naar artikel

Kleine rassen scoren in lekkerste appelverkiezing

De Dalinco-appel van fruitteler Harrie van den Elzen uit Zeeland is donderdagochtend uitgeroepen tot de lekkerste appel van Nederland. Dat was live op televisie bij Vandaag de Dag.

Tweede werd de Wellant van Pieter Vernooij. Daarmee scoren de kleinere rassen in de verkiezing. De publieksjury koos uit 13 appels, waaronder de Elstar en Rubens, maar niet de Jonagold of Junami. Ook de publieksjury koos voor de Dalinco en voor Wellant op de tweede plaats. Vernooij: “We hoorden ook wel bij de jury dat de Wellant te vol van smaak is, waar Dalinco een doordrinker is. Er werden veel parallellen gemaakt met wijnen.”
Vernooij erkent dat de verkiezing door Foodlog en – Urgenda georganiseerd – een hoog gehalte had aan biologische deelnemers. “Wij produceren Wellant residuvrij dus konden daarin nog meedoen. We zetten deze af via Willem & Drees naar Sodexho. We kozen dus voor Wellant als inzending.” In het juryrapport staat dat Vernooij per juni biologisch gaat telen, maar dat is onjuist, aldus de teler.
Bij de laatste drie telers stonden de Wellant, de Dalinco en de Topaz tegen over elkaar. De beste telers uit zestien aanmeldingen mochten zelf een appel aandragen, waardoor het aanbod appels in de finale beperkt bleef.
“De Dalinco is een appel waar je voor terug komt”, zo betitelde Van den Elzen zelf zijn winnende product.”Alsof je in de zomer bijt”, zo meldde een van juryleden. Van den Elzen heeft aan de Korte Dijk in Zeeland zijn fruitbedrijf.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin