Doorgaan naar artikel

Kanker kan snoeiwond altijd infecteren

Snoeiwonden bij appel kunnen ook na een zeer korte bladnatperiode geïnfecteerd raken met vruchtboomkanker. Het nieuwe waarschuwingsmodel tegen deze schimmel werkt dan ook niet op deze wijze van verspreiden. Sporen die na neerslag op een snoeiwond terecht komen, veroorzaken ook infecties als de wond snel opdroogt.

Waarschijnlijk trekken de sporen enigszins in de wond, concluderen onderzoekers van PPO-fruit. Het benodigde vocht om te kiemen onttrekken ze aan de hout- en bastvaten. Daardoor kunnen de sporen na kieming verder ingroeien en zo een infectie veroorzaken van vruchtboomkanker. Een mogelijke behandeling is het snoeien met de nieuwe Felco handschaar, waarbij het wondoppervlak bij elke knip wordt afgedekt met een fungicide.



Bij gebruik van een takkenschaar of elektrische dan wel pneumatische handscharen is het belangrijk rekening te houden met  een infectie van vruchtboomkanker. Gevoelige rassen als Kanzi en Rubens zouden zo veel mogelijk moeten worden gesnoeid als het open en droog weer is, zodat dan überhaupt geen infecties optreden. En dan nog is het te overwegen zo’n perceel preventief te behandelen als het weer omslaat. ’s Winters kan het enkele weken duren voor de boom een snoeiwond heeft afgesloten.

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin