Doorgaan naar artikel

Japanse fruitvlieg onbekende sluipmoordenaar

De oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië afkomstige Japanse fruitvlieg of Drosophila suzukii maakt een opmars in Noord-Europa.

Anders dan de bekende algemeen voorkomende fruitvliegDrosophila melanogaster legt de Japanse fruitvlieg haar eitjes in nog te oogsten afrijpend zachtfruit als aardbeien, kersen, frambozen en bramen. Larven uit eieren vreten van binnenuit de vruchten aan waarna deze wegrotten aan het gewas.



Omvang

Volgens Willem van Eldik van de DLV is de Japanse fruitvlieg inmiddels een gigantisch probleem in Zwitserland en Italië. In Nederland is het probleem met de fruitvlieg langzamerhand serieus te noemen. Dat wordt in de hand gewerkt doordat het vliegje nog relatief onbekend is, waardoor de monitoring en bestrijding nog achterblijven.



De bestrijding wordt beperkt doordat het insect actief is op afrijpend fruit en een chemische aanpak lastig te combineren is met geïntegreerde bestrijdingsstrategieën. De enige oplossing tot op heden is het wegvangen van de vlieg met vallen met op feromonen gebaseerde lokstof.  Hoe de ideale val voor de Japanse fruitvlieg eruit ziet, is nog onderwerp van onderzoek, aldus Van Eldik.

 

Bestrijden

Op de Relatiedagen in Venray presenteerde toeleverancier Vlamings ( De Mortel en Steenbergen) enkele mogelijk passende vallen. Het bedrijf is daarnaast bezig met het testen van verschillende lokstoffen. Meer (Nederlandstalige) informatie is op internet onder andere te vinden bij Biobest.

 

 

 

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin