Fruit

Nieuws 419 bekeken

EC: Nederlands schoolfruitprogramma te duur

De Europese Commissie heeft vragen over de Nederlandse kosten van het schoolfruitprogramma. Die zijn met vijf euro per kilo te hoog, stelt de commissie in een evaluatie van de nationale schoolfruitprogramma’s.

De Europese Commissie gaat uit van een richtprijs van 1,66 euro per kilo. Per kilo afgezet product op scholen heeft Nederland vijf euro aan uitgaven. Daarmee heeft Nederland het duurste systeem, na Ierland. Het lijkt te duiden op een duur logistiek systeem, stelt de commissie. Nederland heeft een verstrekking van twee keer per week. Een dagelijkse belevering is dan te duur, constateert de Europese Commissie die nader onderzoek aankondigde.

Aan het schoolfruitprogramma van de Europese Commissie namen vorig schooljaar (2010-2011) 24 lidstaten deel. In vergelijking met het jaar daarvoor, was het bereik aanzienlijk gestegen: van 4,7 miljoen kinderen in 32.273 scholen naar 8,15 miljoen kinderen in 54.267 scholen. In totaal werden 290 miljoen porties fruit en groenten verdeeld, wat de vraag in Europa met zo’n 43.730 ton deed stijgen. Dat blijkt uit een evaluatie in opdracht van de Europese Commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.