Doorgaan naar artikel

Areaal peer groeit niet meer

De uitbreiding van het areaal peer is gestopt. Althans voor dit jaar, zo blijkt uit de resultaten van de gecombineerde opgave van het CBS.

Het areaal peer is ten opzicht van vorig jaar met 30 hectare afgenomen tot 8.170. De afgelopen twaalf jaar is het areaal jaarlijks gestegen. Het aantal bedrijven met peren nam wel verder af tot 1.530 dit jaar.



Ondanks deze geringe daling is het areaal peer met ingang van dit jaar groter dan dat van appel. Dat was vorig jaar nog 70 hectare groter, maar zakt dit jaar met bijna 300 hectare tot onder de grens van 8.000 hectare. Ook de overige arealen pit- en steenvruchten zijn afgenomen, met uitzondering van zure kers. Per saldo is het totaal areaal grootfruit afgenomen tot 17.100 hectare.



Het areaal steenfruit is over de afgelopen zeven jaar  min of meer stabiel. Het areaal pruim bereikte drie jaar geleden een piek van 280 hectare, maar is dit jaar met 240 hectare weer op het niveau van 2006. Dezelfde trend doet zich bij zure kers voor. Het overige steenfruit bestaat grotendeels uit zoete kers. Daarvan is het areaal sinds 2010 stabiel.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin