Fruit

Nieuws 886 bekeken

Warme dagen ideaal voor EBR tegen schurft

De komende dagen zijn bij uitstek geschikt om de eerste stap te zetten bij de najaarsbestrijding van schurft. De komende dagen worden temperaturen meer dan de 15 graden voorspeld. Daarmee wordt de minimumtemperatuur voor de toepassing van Score ruimschoots gehaald. Over het algemeen is het blad nog in voldoende conditie om deze EBR op te nemen.

De curatieve fungicide Score blijkt de vorming van vruchtlichamen van de schimmel op het afgevallen blad effectief tegen te gaan. Tussen de bladval en het uitlopen van de bomen vindt de geslachtelijke vermeerdering plaats van deze ascomyceet. Hierbij ontstaan vruchtlichamen, die tijdens het voorjaar en de vroege zomer ascosporen uitstoten vanaf 0,2 mm neerslag.

De tweede stap is de toepassing van een hoge dosering van 50 kilo ureum per hectare. Daarvoor mag het blad niet meer vitaal zijn. De stikstof wordt dan niet meer opgenomen, maar maakt het afgevallen blad aantrekkelijk voor regenwormen. Hoe meer blad zij wegwerken, des te lager is de infectiedruk van de schurftschimmel in het voorjaar. Deze dosering vraagt wel oplettendheid in verband met de mestwetgeving.

Het blad dat nog over is, kan tijdens de wintermaanden of in het vroege voorjaar op de grasstroken worden gepoetst en versnipperd. Hoe vroeger dat gebeurt, des te beter het effect. Kleinere delen verteren eerder, zodat de geslachtelijke vermeerdering van twee stukjes schimmel afneemt. Vooral als het blad net is gevallen, laat het zich makkelijk na een lichte nachtvorst wegpoetsen. Later vormen de bladeren een soort koek, die moeilijker is te verwijderen. Maar dan is het wel te combineren met het wegpoetsen van snoeihout.

Of registreer je om te kunnen reageren.