Fruit

Nieuws 2762 bekeken

Vroeg planten geeft extra herfstframbozen

De plantdatum is en blijft een belangrijke factor bij de teelt van herfstframboos. Dat blijkt nog eens in de proeven van het PCfruit-pah in het Belgische Tongeren. Het ras Imara, geplant op 5 april, had half september al 1,2 kilo per plant opgebracht. De planting van 26 april van dit ras had toen nog maar 0,34 kilo per plant geproduceerd.

Bij de productie aan tweejarige planten loopt Kwanza qua pluktijdstip iets achter op Sugana. Bij deze teelt worden planten na de gebruikelijke oogst in het najaar volledig teruggesnoeid en in een verwarmde kas gezet. De eerste frambozen waren in juni al rijp. Maar de productie komt pas in augustus op gang. Bij Sugana verliep het oogstverloop vergelijkbaar, maar zo’n twee weken eerder.

In deze teeltwijze bracht de nieuwe selectie nummer 8 opmerkelijk goede resultaten. In het najaar was de productie nog maar matig. De eerste frambozen uit de nieuwe scheuten waren ook al in juni rijp. Maar de productiepiek viel al voor 1 augustus en was veel hoger dan bij Sugana en Kwanza. Terwijl de oogst van alle drie de rassen in deze teeltwijze tot half september doorliep.

Meer over de proeven is morgen te lezen op de fruitpagina's in editie 4 van Groenten & Fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.