Fruit

Nieuws 568 bekeken

Robot-bij moet helpen bestuiven

Een aantal Britse en Amerikaanse universiteiten werkt aan een robot-bij om fruitbomen te bestuiven. Dat schrijft The Sunday Times.

De achteruitgang van de bijenpopulatie is de aanleiding voor het project. De robot-bij moet het gat opvullen dat ontstaat door de teruggang van de bijenpopulatie. In Engeland slonk de bijenpopulatie vorig jaar 16 procent. De wetenschappers in Harvard werken samen met de universiteiten van Sussex en Sheffield. Die onderzoeken het brein van een bij en bootsen het na om in vliegende robots te bouwen. Daarvoor wordt software ontwikkeld die onder meer zicht en geurzin kan combineren. “De bedoeling is om een vleugelrobot te ontwikkelen die dezelfde zintuigen heeft als een bij, en kan reageren op signalen van verschillende sensoren”, schrijft ook het Belgische persbureau Vilt.

Volgens de onderzoekers wordt de complexiteit van het brein van bijen vaak onderschat. Het is ongeveer even complex als dat van gewervelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.