Doorgaan naar artikel

NVWA speurt naar Chinese aardbeien in Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) onderzoekt waar een partij met salmonella besmette aardbeien in Nederland is verwerkt. “We hebben nog geen meldingen van zieken in Nederland door de aardbeien”, stelt een woordvoerder.

Het zijn aardbeien uit de besmette partij waar vorige maand 10.000 kinderen ziek van werden. Die partij is aan een reeks landen uitgeleverd, blijkt uit een melding van de Duitse voedselautoriteiten aan het Europese meldsysteem Rasff. Nederland wordt genoemd, naast landen als Denemarken, Canada, Polen, Rusland en Verenigd Koninkrijk.



Het ging om een partij die in juni in Hamburg in Noord-Duitsland werd ingevoerd. Een leverancier van cateraar Sodexo nam een deel af voor toetjes in Oost-Duitse scholen. Bij de bereiding zijn de aardbeien niet goed behandeld en verhit, blijkt nu uit het onderzoek. De melding bij het Rasff stelt overigens dat product uit de markt is genomen. Niet duidelijk is wat de voedselveiligheidsrisico’s zijn.



Gebruik van het fruit hoeft niet tot grote risico’s te leiden. Volgens een ingewijde wordt bij jamproducenten veel met deze Chinese partijen gewerkt, maar wordt het fruit wel goed verhit. Dat zou het gevaar van salmonella uitschakelen. De NVWA komt mogelijk later vandaag met een reactie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin