Fruit

Nieuws 2201 bekeken laatste update:9 okt 2012

‘Chinese aardbei heeft 30 procent EU markt’

Exporteurs van Chinese diepvriesaardbeien hebben de laatste jaren het aandeel op de EU markt opgevoerd tot circa 30 procent, ondanks anti-dumpingsmaatregelen van de EU.

De markt zoekt goedkope grondstoffen door grotere druk op marges bij fabrikanten van toetjes en jam, zegt tussenhandelaar BS Foods uit Gennep. Dat marktaandeel ligt in lijn met documenten van de Europese Unie.

 

Een goedkope partij Chinese aardbeien is de oorzaak van een grote uitbraak van voedselvergiftiging in Duitsland. Prijzen voor industrie-aardbeien uit China liggen 25 procent onder de prijs voor Pools product waar 1,60 euro per kilo voor wordt betaald. Het is mogelijk dat dit prijsverschil oploopt door zenuwachtige klanten. “Het is afwachten van Duitse supermarkten gaan doen. Als ze zeggen, ‘wij willen geen Chinese aardbeien meer in onze producten’ gaat die markt wel veranderen”, zegt een woordvoerder van BS Foods. Hoewel er duidelijk een verschil is in kwaliteit (smaak en textuur) kopen ook A-merkfabrikanten deze goedkopere grondstoffen.

BS Foods krijgt maandag vragen van klanten. “Enkele willen tijdelijk geen Chinese aardbeien of willen garanties.” BS Foods gaat zelf ook strenger toezien op mogelijke besmettingen van partijen door laboratoria te kiezen die het norovirus kunnen aantonen, of door van Chinese leveranciers certificaten te eisen van Europese inspectiediensten. Toch wijst BS Foods op gevaar van overreactie. “Er komt jaarlijks 100.000 ton binnen uit China. Dit gaat om een partij van 44 ton.” Chinese aardbeien zijn al 15 jaar verkrijgbaar op de markt. “Ook moet je het product verhitten, in de jamindustrie gebeurt dat, dus is er geen enkel risico.”

Vlak voor het invoeren in juni van de fatale partij diepvriesaardbeien die 11.000 kinderen ziek maakte, hief de EU speciale heffingen op Chinese aardbeien op. In 2007 voerde de EU anti-dumpingsheffingen in om Europese producenten te beschermen tegen goedkope Chinese importen.  De Chinezen hadden in 2006 een aandeel van 20 procent bereikt op de Europese markt. Voor de EU was dat reden in te grijpen, omdat toen naar schatting 80.000 vooral kleine telers in Polen actief waren in de productie van diepvriesaardbeien. Al snel na de invoering van de heffing steeg de wereldmarktprijs en bleek de heffing niet langer nodig.

In Nederland doet de voedselautoriteit NVWA nu geen onderzoek naar een mogelijke spoor naar de Nederlandse voedselketen. “We hebben geen aanwijzing dat er een connectie is met Nederland”, stelt een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.