Doorgaan naar artikel

Begin bloemaanleg wachtbedplanten redelijk op tijd

Dit najaar kwam de bloemaanleg bij wachtbedplanten voor een deel rond 12-15 september op gang, en voor het restant rond 20-22 september.

Deze laatste groep planten betrof vooral dat deel dat er van begin tot half september weelderig bij stond. Dat vertelde DLV-deskundige Harrie Pijnenburg vorig week vrijdag tijdens een veldbijeenkomst in Rijsbergen. Vorig jaar viel de omslagdatum rond 25 september. Door die late omslag dreigde toen de bloemaanleg in de knel te komen, maar door warm weer in oktober en november werd dat gevaar afgewend.



Afgelopen 10 en 11 september waren de omstandigheden goed voor het begin van de bloemaanleg, aldus Pijnenburg. Er waren enkele dagen met goede omstandigheden met een wat lagere temperatuur. Daarna volgt de omschakeling naar bloemaanleg bij wachtbedplanten vaak een paar dagen later, omdat de temperatuur in de grond altijd wat na-ijlt.



De bestemming van de planten vroeg/laat hangt af van het planttype, werd verder duidelijk. Pijnenburg sneed dit onderwerp afgelopen zomer ook aan in een artikel in Groenten & Fruit.



Bij de gewasbescherming stond hij stil bij de bestrijding van Phytophthora, met Paraat of Fenomenal aan de basis. “Voorheen werd de inzet van Paraat na 6 weken herhaald, inmiddels is het advies al na 5 weken terug te komen en wordt het middel ook wel na vier weken alweer herhaald. De volgende behandeling is dan met Aliëtte.



Tegen aardbeimijt is Milbeknock redelijk goed, en is de werking van Vertimec wat minder”. Overigens heeft Pijnenburg de indruk dat de druk van aardbeimijt weer wat toeneemt, sinds de plantbehandeling wat minder met de CATT-methode wordt uitgevoerd.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin