Fruit

Nieuws

Grote verliezen Chileens fruit door aardbeving

De fruitsector in Chili heeft flink te lijden onder de verwoestende aardbeving van jongstleden 27 februari. Dit blijkt uit een internetenquête van Chileense Federatie van Fruitkwekers (Fedefruta) onder haar leden.

De voorlopige uitkomst laat zien dat de strop het grootst is voor telers van appelen, peren, kiwi´s en pruimen. De teeltgebieden van genoemde vruchten bevinden zich relatief dichtbij het epicentrum. Dat lag 115 kilometer uit de kust lag ter hoogte van de stad Concepcion, circa 400 km ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De aardbeving behoort met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter tot de vijf zwaarsten ooit gemeten.

Strop
De strop voor telers en exporteurs is groot, juist omdat de natuurramp zich voordeed in de belangrijkste exportperiode van het jaar. Tussen februari en april gaan wekelijks twaalf miljoen dozen fruit naar de overzeese markten. Het onderzoek laat zien dat de verliesposten per regio variëren. Over de omvang kan alleen maar gegist worden. Het enige wat met zekerheid gesteld kan worden is hoe dichter bij het epicentrum, des groter de schade.

Pakstations
Voor exporteurs vertaalt de financiële averij zich in de meeste gevallen in schade aan pakstations en machines. Bij de telers is er vooral schade doordat plukklaar fruit uit de bomen is gevallen. De meesten spreken van een verlies tussen de vijf en veertig procent, hoewel sommigen melding maken van 80 porcent. Ook gaan kwekers gebukt onder personeelsgebrek.

Logistiek
Het woon-werkverkeer is nog steeds ernstig ontregeld. Telers kampen voorts met de gevolgen van vernielde wegen en een verstoorde stroomtoevoer. Datzelfde geldt voor exporteurs. Fruit arriveert met grote vertraging in pakstations, die niet op volle toeren draaien wegens elektriciteitgebrek. Inpakmachines en koelmachines vallen om de haverklap stil.


Bron: gfactueel.nl - Auteur: Frans Lindenkamp, correspondent in Zuid-Amerika

Frans Lindenkamp, correspondent in Zuid-Amerika

Of registreer je om te kunnen reageren.