Fruit

Nieuws

Clubrassen houtig kleinfruit in opmars

Het houtig kleinfruit is bezig aan een inhaalslag met clubrassen. In het grootfruit zijn die met Kanzi, Rubens en Sweet Sensation helemaal ingeburgerd.

In navolging van de aardbei lijkt dat nu bij de teelt van frambozen en ander kleinfruit ook te gebeuren. In oktober trad The Greenery nadrukkelijk naar buiten met haar nieuwe herstframboos Brilliance. Kort daarop presenteerde Fruitmasters ook een samenwerkingsovereenkomst met een veredelingsbedrijf, zonder daar overigens al concrete rassen bij te noemen.

Particulier initiatief
Overigens ligt het initiatief van de clubrassen in het houtig kleinfruit niet bij de coöperatieve afzetorganisaties. Een particulier bedrijf als het Ameriaanse Driscoll’s dat ook in Europa actief is, beschikt al langer over eigen rassen die onder concept worden geproduceerd door aangesloten telers. Driscoll’s belevert daarmee vooral de Europese supermarkten.

Vrije rassen ook verbeterd
Paradoxaal genoeg heeft de opkomst van de eerste clubrassen bij particuliere bedrijven het sortiment vrije rassen ook verbeterd. De introductie van de herfstframboos Sugana  is gestimuleerd door de opkomst van de clubrassen. De Belgische proeftuin voor kleinfruit in Tongeren voorzag dat nieuwe, betere rassen vooral onder concept zouden komen en heeft daarom veel energie gestoken in de selectie van betere rassen die vrij te telen zijn.

Donker of licht
De opkomst van nieuwe clubrassen roept ook de vraag op wat een verbetering is. Adviseur Adri van Eck van DLV-plant brak onlangs een lans voor Polka, een herfstframboos die ook in Tongeren prima frambozen geeft. Dat ras kwam naar voren omdat het na de oogst minder snel doorkleurde. Maar naar de smaak van afnemers is dat nu al weer te donker, hoewel dat niet alles zegt over der rijping. De verschuivingen in de afzet zijn dan ook een belangrijke reden om naar nieuwe rassen te zoeken. Naarmate ook meer houtig kleinfruit via de supermarkt wordt verkocht, wordt het uitstalleven een belangrijker criterium. Daarom is Driscoll’s daar al langer op gericht.

Foto: De opkomst van beschermde herfstframbozen is voor proeftuin Tongeren aanleiding geweest het sortiment vrije rassen te verbeteren.

Bron: gfactueel - Auteur: Anton Oostveen

Of registreer je om te kunnen reageren.