Fruit

Foto & video

Automatisch spuitsysteem in aardbeiplanten werkt secuur

Precies in de uitvoering en met zo min mogelijk milieu-impact en inzet van arbeid. Zo ziet Arnoud van Asseldonk van Het Broek Softfruit in Mariaheide (N.-Br.) de vermeerdering en opkweek van aardbeiplanten onder glas voor zich.

De techneuten van Widontec in Veghel hebben de technische vertaalslag gemaakt voor de gewasverzorging en volautomatische gewasbescherming op het bedrijf. Dit laatste gaat via een op rails voortbewegende robot, met een volledig automatisch spuitsysteem. De robot spuit tijdens de vermeerdering de op 3 meter hoogte hangende moederplanten en de steeds verder uitgroeiende hangende stekken, en tijdens de opkweek de trayplanten op de grond.


 • “Een hectare stekproductie in de kas komt overeen met 5 hectare buitenvermeerdering”, schetst Arnoud van Asseldonk, eigenaar van Het Broek Softfruit. - Foto's: Joost Stallen

  “Een hectare stekproductie in de kas komt overeen met 5 hectare buitenvermeerdering”, schetst Arnoud van Asseldonk, eigenaar van Het Broek Softfruit. - Foto's: Joost Stallen

 • Per vak van 8,5 meter breedte liggen er 32 steunprofielen voor 16 rijen trays.

  Per vak van 8,5 meter breedte liggen er 32 steunprofielen voor 16 rijen trays.

 • De trays zijn van Meteor: 50x80 centimeter met 28 cellen.

  De trays zijn van Meteor: 50x80 centimeter met 28 cellen.

 • "De opdrachtgever heeft een beeld van hoe en wat er moet gebeuren, wij vertalen dat in een kant-en-klaar product of in een complete systeemoplossing”, schetst Willem Donkers, eigenaar van Widontec.

  "De opdrachtgever heeft een beeld van hoe en wat er moet gebeuren, wij vertalen dat in een kant-en-klaar product of in een complete systeemoplossing”, schetst Willem Donkers, eigenaar van Widontec.

 • De rails zijn zo compact mogelijk aan de kasfundering bevestigd. Samen met de railsteunen tussen de kaspoten komt het draagvermogen op 3 ton.

  De rails zijn zo compact mogelijk aan de kasfundering bevestigd. Samen met de railsteunen tussen de kaspoten komt het draagvermogen op 3 ton.

 • De transport/gewasverzorgingswagens zijn zo licht mogelijk uitgevoerd, elektrisch of handaangedreven.

  De transport/gewasverzorgingswagens zijn zo licht mogelijk uitgevoerd, elektrisch of handaangedreven.

 • Elke spuitboom heeft zeven spuitdoppen. De twee bovenste doppen zitten aan individuele blaasmonden voor de behandeling van de moederplanten. De volgende vier doppen zitten aan een lange gemeenschappelijke blaasmond. De laagste dop zit weer aan een individuele blaasmond. Die wordt pas bijgeschakeld als dat vanwege de ranklengte nodig is. Het spuiten van de trayplanten tijdens de opkweek, gaat met een luchtondersteunde spuitboom aan de onderkant van het apparaat.

  Elke spuitboom heeft zeven spuitdoppen. De twee bovenste doppen zitten aan individuele blaasmonden voor de behandeling van de moederplanten. De volgende vier doppen zitten aan een lange gemeenschappelijke blaasmond. De laagste dop zit weer aan een individuele blaasmond. Die wordt pas bijgeschakeld als dat vanwege de ranklengte nodig is. Het spuiten van de trayplanten tijdens de opkweek, gaat met een luchtondersteunde spuitboom aan de onderkant van het apparaat.

 • De spuitmasten kunnen om hun as draaien en met excenterconstructies van of naar het gewas bewegen. Zo wordt elke rij uniform gespoten. De aansturing gaat automatisch.

  De spuitmasten kunnen om hun as draaien en met excenterconstructies van of naar het gewas bewegen. Zo wordt elke rij uniform gespoten. De aansturing gaat automatisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.