Fruit

Foto & video

Autonome spuit houdt tunnelaardbeien gezond

Op de aardbeienteeltbedrijven HG Fruit en HG Eerenburg in Nispen wordt sinds enkele maanden een deel van de gewasbescherming uitgevoerd door een autonoom voertuig. Het apparaat vindt zijn weg met hulp van gps.

Het voertuig bestaat uit een rechthoekig frame met vier zelfsturende wielen, die elektrisch worden aangedreven. Het benodigde vermogen komt (vooralsnog) van een op het frame geplaatste generator. Het frame dient daarnaast als platform voor werktuigen. Vooralsnog beperkt de activiteit zich tot de schimmelbestrijding in aardbeien in tunnelteelten met een luchtondersteunde spuitunit.

Het apparaat rijdt volledig autonoom tussen en door zestien tunnels met een werksnelheid van circa 2,5 kilometer per uur. Het apparaat komt binnenkort uitgebreid aan de orde in de printuitgave van Groenten & Fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.