Fruit

Foto & video laatste update:3 jun 2019

Fruitteler Roemenië: EU-steun geven we in Westen uit

Bijna alle EU-subsidie die fruitteler Dan Mirte uit het Roemeense Ferma Steluta ontvangt, geeft hij uit in West-Europa.

Dan Mirte teelt op 100 hectare kersen, appels en pruimen. Tijdens een bedrijfsbezoek van Europese landbouwjournalisten aan zijn bedrijf medio mei adresseerde hij zich tot de West-Europese journalisten. “Het is belangrijk om te vertellen dat de bomen die ik met de subsidie kocht, uit Nederland komen. De overkapping voor de kersen komt uit Oostenrijk en het irrigatiesysteem uit België. Dat geldt ook voor onze trekkers en andere apparatuur. Het geld gaat dus rond in Europa en jaagt de economie aan in verschillende landen.” De subsidie is hoger als Mitre biologisch teelt. Voor appels maakte hij die stap.

Medeauteur: Marleen Purmer

Foto

 • Fruitteler Dan Mitre is relatief jong met 36 jaar. Het aantal Roemeense boeren daalt. Nog maar 10% van de boeren is jong, dit is tot een leeftijd van 40 jaar oud. De professoren uit Cluj noemen dit zorgelijk.

  Fruitteler Dan Mitre is relatief jong met 36 jaar. Het aantal Roemeense boeren daalt. Nog maar 10% van de boeren is jong, dit is tot een leeftijd van 40 jaar oud. De professoren uit Cluj noemen dit zorgelijk.

 • Kersenbomen van ras Kordia. Volgens Mitre komen de bomen uit Nederland. Bij de laatste vernieuwing van zijn bedrijf verving hij 58 hectare met vooral kersen, maar ook appel (20 hectare) en pruim (10 hectare).

  Kersenbomen van ras Kordia. Volgens Mitre komen de bomen uit Nederland. Bij de laatste vernieuwing van zijn bedrijf verving hij 58 hectare met vooral kersen, maar ook appel (20 hectare) en pruim (10 hectare).

 • Fruitteler Dan Mitre kon voor nieuwe bomen 50% subsidie krijgen van de Europese Commissie als hij gangbare bomen plantte. Dat steunpercentage liep op tot 70% als hij biologisch ging telen. Voor de 20 hectare appels die hij recent aanplantte koos hij om die reden voor biologisch.

  Fruitteler Dan Mitre kon voor nieuwe bomen 50% subsidie krijgen van de Europese Commissie als hij gangbare bomen plantte. Dat steunpercentage liep op tot 70% als hij biologisch ging telen. Voor de 20 hectare appels die hij recent aanplantte koos hij om die reden voor biologisch.

 • Personeel bereidt het benetten van de kersen voor. Een van de grootste obstakels waar fruitteler Dan Mitre tegenaan loopt is het vinden van personeel. “Veel mensen vertrekken naar West-Europese landen als Nederland om te werken. Daar kunnen zij veel meer geld verdienen.” In de fruittuin van Mitre werkt het personeel voor €21 per dag. “De kwaliteit van werken is slecht. Waar ze in Nederland 1 persoon nodig hebben om iets te doen, heb ik er 4 voor nodig.”

  Personeel bereidt het benetten van de kersen voor. Een van de grootste obstakels waar fruitteler Dan Mitre tegenaan loopt is het vinden van personeel. “Veel mensen vertrekken naar West-Europese landen als Nederland om te werken. Daar kunnen zij veel meer geld verdienen.” In de fruittuin van Mitre werkt het personeel voor €21 per dag. “De kwaliteit van werken is slecht. Waar ze in Nederland 1 persoon nodig hebben om iets te doen, heb ik er 4 voor nodig.”

 • Kersen van Dan Mitre gaan vooral direct naar de steden. Op deze manier heeft de fruitteler een eigen afzetkanaal gevonden.

  Kersen van Dan Mitre gaan vooral direct naar de steden. Op deze manier heeft de fruitteler een eigen afzetkanaal gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.