Fruit

Foto & video

Kom in de Kas Horst: bramen onder glas

Aardbeien onder glas zijn een bekend verschijnsel. De teelt van bramen in de kas is veel minder in zwang. Er zijn naar schatting nog geen tien telers die dat in Nederland doen. Daarvan is zachtfruitbedrijf Van den Brandt-Rutten in Melderslo er eentje. Ze combineren de teelt van bramen onder glas met die van aardbeien, van ieder 8.300 vierkante meter.

Foto

 • Zoals aan het bord boven de deur te zien is, verloopt de afzet van zachtfruitbedrijf Van den Brandt-Rutten via The Greenery.

  Zoals aan het bord boven de deur te zien is, verloopt de afzet van zachtfruitbedrijf Van den Brandt-Rutten via The Greenery.

 • Op zondag 2 april zijn de aardbeien van het ras Elsanta ook in de loods te koop en ze gaan grif van de hand.

  Op zondag 2 april zijn de aardbeien van het ras Elsanta ook in de loods te koop en ze gaan grif van de hand.

 • Evenals het ijs van ijssalon Passi uit Horst trouwens. Uiteraard zitten de smaken aardbeien en bramen in het assortiment.

  Evenals het ijs van ijssalon Passi uit Horst trouwens. Uiteraard zitten de smaken aardbeien en bramen in het assortiment.

 • In de corridor staan de ontwikkelingen beschreven die het bedrijf in de loop der jaren onderging sinds de bedrijfsovername door Geert en May van den Brandt. Van een bedrijf met vollegrondsaardbeien en een kleine kas naar een in glasaardbeien en glasbramen gespecialiseerd bedrijf.

  In de corridor staan de ontwikkelingen beschreven die het bedrijf in de loop der jaren onderging sinds de bedrijfsovername door Geert en May van den Brandt. Van een bedrijf met vollegrondsaardbeien en een kleine kas naar een in glasaardbeien en glasbramen gespecialiseerd bedrijf.

 • De overgang van de teelt in de grond naar de teelt ‘in de lucht’ werd rond 1985 in gang gezet. Heden ten dage zijn er in de kas alleen nog maar ‘luchtbeien’.

  De overgang van de teelt in de grond naar de teelt ‘in de lucht’ werd rond 1985 in gang gezet. Heden ten dage zijn er in de kas alleen nog maar ‘luchtbeien’.

 • Bij van den Brandt een van de huidige varianten daarop op een oppervlakte van 8.300 vierkante meter, goed voor een productie van 100.000 kilo per jaar.

  Bij van den Brandt een van de huidige varianten daarop op een oppervlakte van 8.300 vierkante meter, goed voor een productie van 100.000 kilo per jaar.

 • De teelt van bramen kent twee cycli per jaar. Planten in januari en oogsten in mei/juni en vervolgens de kas ruimen en weer planten juli met de oogst van oktober tot in december. Het ras is Lochness.

  De teelt van bramen kent twee cycli per jaar. Planten in januari en oogsten in mei/juni en vervolgens de kas ruimen en weer planten juli met de oogst van oktober tot in december. Het ras is Lochness.

 • Ook het areaal bramen omvat 8.300 vierkante meter en is goed voor een oogst van 75.000 kilo per jaar.

  Ook het areaal bramen omvat 8.300 vierkante meter en is goed voor een oogst van 75.000 kilo per jaar.

 • Het gaas is nodig om de groeirichting van de bramen zo goed mogelijk te sturen en het gewas in bedwang te houden. Tevens worden daartoe grondscheuten verwijderd, omdat die toch geen bloemen dragen.

  Het gaas is nodig om de groeirichting van de bramen zo goed mogelijk te sturen en het gewas in bedwang te houden. Tevens worden daartoe grondscheuten verwijderd, omdat die toch geen bloemen dragen.

 • In deze verpakking gaan de bramen vanaf mei via The Greenery de handelskanalen in.

  In deze verpakking gaan de bramen vanaf mei via The Greenery de handelskanalen in.

 • Begin april beginnen de eerste vruchten al rood te kleuren, misschien dat de eerste rijpe vruchten er dit jaar wel wat vroeger aanhangen dan gebruikelijk.

  Begin april beginnen de eerste vruchten al rood te kleuren, misschien dat de eerste rijpe vruchten er dit jaar wel wat vroeger aanhangen dan gebruikelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.