Fruit

Foto & video

Nieuws op de Aardbeidemodag

De Aardbeidemodag bij maatschap Vermeeren in Rijsbergen trok veel belangstelling. Er was ook behoorlijk wat te zien. Groenten & Fruit zette de meest in het oog springende zaken op een rij.

Foto

 • Nouws Mechanisatie uit Rijsbergen heeft een spuitmachine voor tussen de ruggen in vollegrondsteelten. De werkbreedte onder elke (verstelbare) kap is maximaal 80 centimeter, met roterende strooikoppen voor de verdeling van de spuitdruppels. De druppelverdeling is dusdanig dat drift niet aan de orde is, bij een afgifte tot 50 liter per hectare. Daarvoor zorgt ook de parallelogramophanging van elke kap. De tank maakt onderdeel uit van de spuitmachine. De aankoppeling aan de trekker gaat met een heftmast met lepels.

  Nouws Mechanisatie uit Rijsbergen heeft een spuitmachine voor tussen de ruggen in vollegrondsteelten. De werkbreedte onder elke (verstelbare) kap is maximaal 80 centimeter, met roterende strooikoppen voor de verdeling van de spuitdruppels. De druppelverdeling is dusdanig dat drift niet aan de orde is, bij een afgifte tot 50 liter per hectare. Daarvoor zorgt ook de parallelogramophanging van elke kap. De tank maakt onderdeel uit van de spuitmachine. De aankoppeling aan de trekker gaat met een heftmast met lepels.

 • Deze zelfrijdende spuitmachine van machinefabrikant Widontec is geschikt voor teelten als braam en framboos. Aan het eind van een werkgang zorgt de knikbesturing ervoor dat het voorste deel van de machine al uit de rij kan draaien, terwijl het achterste deel nog recht in de rij staat. Dat zorgt voor een egaal spuitbeeld tot en met de laatste planten bij een minimale draaicirkel. De voor- en achterwielen zijn spoorvolgend.

  Deze zelfrijdende spuitmachine van machinefabrikant Widontec is geschikt voor teelten als braam en framboos. Aan het eind van een werkgang zorgt de knikbesturing ervoor dat het voorste deel van de machine al uit de rij kan draaien, terwijl het achterste deel nog recht in de rij staat. Dat zorgt voor een egaal spuitbeeld tot en met de laatste planten bij een minimale draaicirkel. De voor- en achterwielen zijn spoorvolgend.

 • De spuitunit – op de getoonde uitvoering van Hardi – hangt in een in hoogte instelbare hefmast en is uitwisselbaar voor een andere unit. Vanwege die flexibiliteit is de ventilator hydraulisch aangedreven. Zo'n andere teelt kan overkapt zijn op minimaal 1,80 meter hoogte of kan hardfruit betreffen, aldus Widontec. De tank, hier met 1.300 liter inhoud, bevat verder een handwastank (15 liter), fustreiniger en een schoon watertank (150 liter).

  De spuitunit – op de getoonde uitvoering van Hardi – hangt in een in hoogte instelbare hefmast en is uitwisselbaar voor een andere unit. Vanwege die flexibiliteit is de ventilator hydraulisch aangedreven. Zo'n andere teelt kan overkapt zijn op minimaal 1,80 meter hoogte of kan hardfruit betreffen, aldus Widontec. De tank, hier met 1.300 liter inhoud, bevat verder een handwastank (15 liter), fustreiniger en een schoon watertank (150 liter).

 • In de cabine zitten zaken als airco, koolstoffilter, en geeft een riant uitzicht. De nodige verlichting maakt werken in het donker mogelijk,</p>
<p>In de machine in Rijsbergen stond verder een stoel die in een racewagen niet zou misstaan. De traploos regelbare rijsnelheid is op de weg begrensd tot 40 kilometer per uur. De vooras is geveerd, het afremmen met de hydrostatische rij-aandrijving, en met schijfremmen op de voorwielen.

  In de cabine zitten zaken als airco, koolstoffilter, en geeft een riant uitzicht. De nodige verlichting maakt werken in het donker mogelijk,

  In de machine in Rijsbergen stond verder een stoel die in een racewagen niet zou misstaan. De traploos regelbare rijsnelheid is op de weg begrensd tot 40 kilometer per uur. De vooras is geveerd, het afremmen met de hydrostatische rij-aandrijving, en met schijfremmen op de voorwielen.

 • De motor is een Deutz van 75 pk, en is watergekoeld met een temperatuur gestuurde ventilator met omkeerfunctie. Voor het uitblazen van stof en bladeren.

  De motor is een Deutz van 75 pk, en is watergekoeld met een temperatuur gestuurde ventilator met omkeerfunctie. Voor het uitblazen van stof en bladeren.

 • Meteor Systems heeft een goot in de vorm van een kokerprofiel voor (meterse) bakken en voor potten. Dit alternatief voor de gewone goot wordt al jaren gebruikt in de teelt van diverse vruchtgroenten. Op een standaard goot bestaat het gevaar dat er water in de waterafvoerkanalen aan de zijkanten van de goot blijft staan, aldus Meteor. Dat geeft kans op de ingroei van wortels. Op de profielgoot kan het water altijd weg via gaatjes in het 'vloertje', waarop de bakken of potten staan. De goot kan een overspanning overbruggen van zo'n 5,5 meter. Het reinigen van de goot kan met een sproeikop, die zich tegen het afschot in door de goot trekt. De goot op de foto is 11 centimeter hoog. Andere maten kunnen ook.

  Meteor Systems heeft een goot in de vorm van een kokerprofiel voor (meterse) bakken en voor potten. Dit alternatief voor de gewone goot wordt al jaren gebruikt in de teelt van diverse vruchtgroenten. Op een standaard goot bestaat het gevaar dat er water in de waterafvoerkanalen aan de zijkanten van de goot blijft staan, aldus Meteor. Dat geeft kans op de ingroei van wortels. Op de profielgoot kan het water altijd weg via gaatjes in het 'vloertje', waarop de bakken of potten staan. De goot kan een overspanning overbruggen van zo'n 5,5 meter. Het reinigen van de goot kan met een sproeikop, die zich tegen het afschot in door de goot trekt. De goot op de foto is 11 centimeter hoog. Andere maten kunnen ook.

 • Meteor Systems ontwikkelde een hoge tunnel, met de mogelijkheid ruim te luchten. De rand van de kap blijft daarbij boven de goot hangen, zodat bij regen het vocht in de goot valt, en de kans op inregenen minimaal is. In gesloten toestand ligt de kaprand in de goot.</p>
<p>De tunnels (voor de teelt van aardbei en framboos) zijn rondom af te sluiten, bijvoorbeeld met handbediende rolgevels aan de zijkanten en met elektrisch bediende kopgevels.</p>
<p>De goten zijn hangend. In de tunnel op de foto is de afstand tussen de poten in de breedte 2,40 meter, in de rij is de pootafstand 2 of 2,5 meter.

  Meteor Systems ontwikkelde een hoge tunnel, met de mogelijkheid ruim te luchten. De rand van de kap blijft daarbij boven de goot hangen, zodat bij regen het vocht in de goot valt, en de kans op inregenen minimaal is. In gesloten toestand ligt de kaprand in de goot.

  De tunnels (voor de teelt van aardbei en framboos) zijn rondom af te sluiten, bijvoorbeeld met handbediende rolgevels aan de zijkanten en met elektrisch bediende kopgevels.

  De goten zijn hangend. In de tunnel op de foto is de afstand tussen de poten in de breedte 2,40 meter, in de rij is de pootafstand 2 of 2,5 meter.

 • Loonbedrijf Van Oorschot heeft een machine voor de verwijdering van aardbeigewas op folieruggen na de laatste oogstbeurt. De folie op de rug blijft daarbij intact. Dat maakt het mogelijk om de folie daarna in een keer te verwijderen en op te rollen\. Dat is het meest efficiënt, aldus Teun van Oorschot.

  Loonbedrijf Van Oorschot heeft een machine voor de verwijdering van aardbeigewas op folieruggen na de laatste oogstbeurt. De folie op de rug blijft daarbij intact. Dat maakt het mogelijk om de folie daarna in een keer te verwijderen en op te rollen\. Dat is het meest efficiënt, aldus Teun van Oorschot.

 • Het apparaat is voorzien van een roterende as met klepels, waarmee het gewas wordt verpulverd. Plantresten aan de zijkanten van de rug worden eerst met roterende rubberen vingers omhoog gedraaid. De maaimachine werd getoond voor één rij per werkgang en wordt verder uitgebreid voor drie rijen.

  Het apparaat is voorzien van een roterende as met klepels, waarmee het gewas wordt verpulverd. Plantresten aan de zijkanten van de rug worden eerst met roterende rubberen vingers omhoog gedraaid. De maaimachine werd getoond voor één rij per werkgang en wordt verder uitgebreid voor drie rijen.

 • Steeds terugkerend op de Aardbeidemodag is de verkiezing van de lekkerste aardbei. De aanwezigen kregen deze keer de rassen Favori (Flevoplant, 2x, verschillende herkomsten), Furore (Flevoplant), Delizzimo (ABZ) en Magnum (Marionnet, vermeerdering Genson) voorgeschoteld om 'blind' hun smaakvoorkeur op te geven.

  Steeds terugkerend op de Aardbeidemodag is de verkiezing van de lekkerste aardbei. De aanwezigen kregen deze keer de rassen Favori (Flevoplant, 2x, verschillende herkomsten), Furore (Flevoplant), Delizzimo (ABZ) en Magnum (Marionnet, vermeerdering Genson) voorgeschoteld om 'blind' hun smaakvoorkeur op te geven.

 • Magnum werd met een overtuigend aantal stemmen als lekkerste gekozen (in de smaakproef: ras nr 3).

  Magnum werd met een overtuigend aantal stemmen als lekkerste gekozen (in de smaakproef: ras nr 3).

 • De uitverkiezing was goed voor een aardbeientaart.

  De uitverkiezing was goed voor een aardbeientaart.

Of registreer je om te kunnen reageren.