Fruit

Foto & video

Perendag staat in teken van spuitmachines en bodemverbetering

De machinedemonstraties op de Perendag 2016 in Krabbendijk stonden vooral in teken van spuitmachines en bodemverbeteringsmachines. Daarnaast was er onder andere een nieuw laadlossysteem te zien.

Op de Perendag trokken een drietal machines om verdichte lagen onder het rijpad aan te pakken veel aandacht. De GB Optimizer 130H van Gebr. Bonenkamp en de McConnel Fruitaerator van Pool Agri Import & Export werken allebei met trillende tanden die op 30 tot 40 centimeter diepte de bodem lostrillen. Echt nieuw is de sporenvulmachine van Geertech-Machines. Deze machine boort in het rijpad op de meeste verdichte plaatsen met de  meeste wateroverlast twee gaten. Vervolgens rijdt de machine een klein stukje door en worden de net geboorde gaten voor een betere ontwatering gevuld met grof zand of fijn grind uit de meegetrokken grondbak.

Bekijk in de fotoreportage alle gedemonstreerde nieuwe en reeds bekende machines (foto's: Wouter van Teefelen).

Foto

 • De nieuwe machine van Geertech voor pleksgewijs verticale drainage verbetering.

  De nieuwe machine van Geertech voor pleksgewijs verticale drainage verbetering.

 • De GB Optimizer 130H van Gebr. Bonenkamp (foto) en de McConnel Fruitaerator van Pool Agri Import & Export werken allebei met trillende tanden die op 30 tot 40 centimeter diepte de bodem lostrillen.

  De GB Optimizer 130H van Gebr. Bonenkamp (foto) en de McConnel Fruitaerator van Pool Agri Import & Export werken allebei met trillende tanden die op 30 tot 40 centimeter diepte de bodem lostrillen.

 • De McConnel Fruitaerator van Pool Agri Import & Export.

  De McConnel Fruitaerator van Pool Agri Import & Export.

 • Sinds vorig jaar heeft Agricom een nieuw wisselsysteem voor volle en lege kisten. Drie volle kisten schuif je vanaf de hoogwerker op een rollenbaan naar een getrokken kar achter de plukstelling.

  Sinds vorig jaar heeft Agricom een nieuw wisselsysteem voor volle en lege kisten. Drie volle kisten schuif je vanaf de hoogwerker op een rollenbaan naar een getrokken kar achter de plukstelling.

 • Vervolgens gaat het schaarmechanisme van de kar in werking waardoor je er ruimte ontstaat waardoor je de drie lege kisten van de kistenwagen op de hoogwerker kunt schuiven.

  Vervolgens gaat het schaarmechanisme van de kar in werking waardoor je er ruimte ontstaat waardoor je de drie lege kisten van de kistenwagen op de hoogwerker kunt schuiven.

 • Al langere tijd op de markt maar nog relatief onbekend is de groene plukstelling GENIUS. Deze wordt gebouwd door H&B Handel en Techniek die deze hoogwerker samen ontwikkeld heeft met fruitteler Thijssen uit Batenburg. Sinds kort wordt de machine verkocht door de Dik van der Linden Mechanisatie uit Dreumel.

  Al langere tijd op de markt maar nog relatief onbekend is de groene plukstelling GENIUS. Deze wordt gebouwd door H&B Handel en Techniek die deze hoogwerker samen ontwikkeld heeft met fruitteler Thijssen uit Batenburg. Sinds kort wordt de machine verkocht door de Dik van der Linden Mechanisatie uit Dreumel.

 • Bij de dwarsstroomspuiten was de Poolse Dominiak met een groene tank van 200 liter en zijn twee ventilatoren een opvallende verschijning.

  Bij de dwarsstroomspuiten was de Poolse Dominiak met een groene tank van 200 liter en zijn twee ventilatoren een opvallende verschijning.

 • HSS demonstreerde de CF2000 Double fan. Dit is een boomgaardspuit voorzien van twee gesloten ventilatoren wat voor minder geluid, een gelijke verdeling van onder/boven en altijd schone aangezogen lucht zorgt.

  HSS demonstreerde de CF2000 Double fan. Dit is een boomgaardspuit voorzien van twee gesloten ventilatoren wat voor minder geluid, een gelijke verdeling van onder/boven en altijd schone aangezogen lucht zorgt.

 • Mede met het oog op nieuwe SKL eisen die vanaf 01-01-2017 ook gaan gelden voor de keuring van onkruidspuiten ontwikkelde HSS de WS1000+Weedy voor specifiek de onkruidbestrijding.

  Mede met het oog op nieuwe SKL eisen die vanaf 01-01-2017 ook gaan gelden voor de keuring van onkruidspuiten ontwikkelde HSS de WS1000+Weedy voor specifiek de onkruidbestrijding.

 • Mantis ULV demonsteerde de Flexomant. De spuitkap met ULV is gemonteerd aan een parallellogram en de pomp wordt aangedreven in de naaf van het wiel. Dat maakt het mogelijk achter de trekker onverdund herbicide op de zwartstrook onder de bomen te spuiten.

  Mantis ULV demonsteerde de Flexomant. De spuitkap met ULV is gemonteerd aan een parallellogram en de pomp wordt aangedreven in de naaf van het wiel. Dat maakt het mogelijk achter de trekker onverdund herbicide op de zwartstrook onder de bomen te spuiten.

 • Wat betreft 3-rijenspuiten was de Wanner KA28/KA32 voor de meeste telers nieuw. In tegenstelling tot de bekendere 3-rijenspuiten van Munckhof en KWH werkt Wanner met krachtige axiaal-dwarsstroom-blazers op gewashoogte. De KWH 3r2 is (nog) wel als enige gecertificeerd voor 95% driftbeperking.

  Wat betreft 3-rijenspuiten was de Wanner KA28/KA32 voor de meeste telers nieuw. In tegenstelling tot de bekendere 3-rijenspuiten van Munckhof en KWH werkt Wanner met krachtige axiaal-dwarsstroom-blazers op gewashoogte. De KWH 3r2 is (nog) wel als enige gecertificeerd voor 95% driftbeperking.

 • De gedemonstreerde torenspuiten van BAB (foto) en Munckhof waren bekendere kost.

  De gedemonstreerde torenspuiten van BAB (foto) en Munckhof waren bekendere kost.

 • Door met twee blaasmonden voorzien van een aparte ventilator te werken, kan het middel krachtig van bovenaf het gewas in geblazen worden. Dat lijkt vooral een voordeel als het wat meer waait.

  Door met twee blaasmonden voorzien van een aparte ventilator te werken, kan het middel krachtig van bovenaf het gewas in geblazen worden. Dat lijkt vooral een voordeel als het wat meer waait.

 • Soms zijn het de kleine dingetjes die nieuw zijn. Bij diverse merken boomgaardspuiten kun je LED-verlichting op de spuitkap als optie krijgen. Daarmee hou je in de schemering en donker een goed zicht op de werking van de doppen.

  Soms zijn het de kleine dingetjes die nieuw zijn. Bij diverse merken boomgaardspuiten kun je LED-verlichting op de spuitkap als optie krijgen. Daarmee hou je in de schemering en donker een goed zicht op de werking van de doppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.