Fruit

Foto & video

Veel interesse in autonoom platform

Uit het onderzoek ‘Fruit 4.0: De vruchten van meer technologie’ blijkt dat een robottrekker bij veel fruittelers hoog op het verlanglijstje staat. Nu, na één seizoen testen, maken de projectdeelnemers de balans op.

Het Innovatie en Demo Centrum Randwijk (IDC) testte dit seizoen in opdracht van enkele commerciële partijen een autonoom platform. Het natte voorjaar zorgde aanvankelijk voor problemen met de vol spuitvloeistof bijna 5 ton wegende Greenbot CR 12 trekker met aangepaste éénrijige Cross Flow (CF) 1000 boomgaardspuit van Hol Spraying Systems. Insporing leidde tot instabiliteit van de trekker en de RTK-gps plaatsbepaling. Bredere 320/65 R16 banden geven nu de vereiste draagkracht en stabiliteit.

Multifunctioneel autonoom platform

Hoewel het IDC Randwijk tot dusver vooral de praktijktoepassingen van een autonome trekker voor gewasbescherming onderzoekt en beoordeelt, ziet Marcel Wenneker van Wageningen Plant Research het voertuig vooral als een multifunctioneel autonoom platform. “Een platform dat geschikt is voor maaien en gewasbescherming, maar (in de toekomst) ook voor autonome signalering en monitoring van aantastingen door bacterievuur, schurft en luizen en voor het inschatten en meten van opbrengsten.”

Lees meer in editie 26 van Groenten & Fruit.

Bekijk ook de video.

Foto

 • Alle routes en handelingen worden tot op heden voorgedaan en opgenomen met een radiografische afstandsbediening en vervolgens afgespeeld. Vanwege het tijdrovende en vrij complexe karakter hiervan worden de routes en handelingen komend seizoen met een ander voertuig opgenomen. - Foto: Koos Groenewold

  Alle routes en handelingen worden tot op heden voorgedaan en opgenomen met een radiografische afstandsbediening en vervolgens afgespeeld. Vanwege het tijdrovende en vrij complexe karakter hiervan worden de routes en handelingen komend seizoen met een ander voertuig opgenomen. - Foto: Koos Groenewold

 • Tijdens het opnemen van de route en de handelingen legt het systeem de route puntsgewijs vast. Bij het afspelen ervan berekent het systeem de optimale route tussen de vastgelegde punten. Tussen de bomen moet dat een rechte lijn zijn, maar tijdens de demonstratie was dat om onverklaarbare redenen niet altijd het geval. - Foto: Koos Groenewold

  Tijdens het opnemen van de route en de handelingen legt het systeem de route puntsgewijs vast. Bij het afspelen ervan berekent het systeem de optimale route tussen de vastgelegde punten. Tussen de bomen moet dat een rechte lijn zijn, maar tijdens de demonstratie was dat om onverklaarbare redenen niet altijd het geval. - Foto: Koos Groenewold

 • De RTK-gps antenne (midden) is verantwoordelijk voor de positiebepaling tot op 2 cm nauwkeurig en zit nu nog aan de voorzijde. Vanwege de vierwielbesturing is een plaats midden boven het voertuig ideaal, maar daar zorgt de digitale tankmeter (links) voor te veel storing (interferentie) van het signaal. - Foto: Koos Groenewold

  De RTK-gps antenne (midden) is verantwoordelijk voor de positiebepaling tot op 2 cm nauwkeurig en zit nu nog aan de voorzijde. Vanwege de vierwielbesturing is een plaats midden boven het voertuig ideaal, maar daar zorgt de digitale tankmeter (links) voor te veel storing (interferentie) van het signaal. - Foto: Koos Groenewold

 • Aanvankelijk stond de vol bijna 5 ton wegende autonome boomgaardspuit op 280/70 R16 banden ten behoeve van een maximale breedte van 1,25 m. Dat zorgde voor insporing, instabiliteit en een onnauwkeurige positiebepaling. Nu staat de Greenbot CR 12 op 320/65 R16 banden en is de breedte 1,45 m. De insporing is nu beperkt. - Foto: Koos Groenewold

  Aanvankelijk stond de vol bijna 5 ton wegende autonome boomgaardspuit op 280/70 R16 banden ten behoeve van een maximale breedte van 1,25 m. Dat zorgde voor insporing, instabiliteit en een onnauwkeurige positiebepaling. Nu staat de Greenbot CR 12 op 320/65 R16 banden en is de breedte 1,45 m. De insporing is nu beperkt. - Foto: Koos Groenewold

 • Veiligheid is hét belangrijkste aandachtspunt bij autonome voertuigen. De Greenbot CR 12 hangt daarom vol met sensoren zoals een ultrasoon sensor voor tussen de bomenrijen en radarsensoren voor open terrein. Bij aanraking van de veiligheidsbumper door een obstakel, een mens of een dier, stopt de trekker meteen en ontvangt de operator een sms. - Foto: Koos Groenewold

  Veiligheid is hét belangrijkste aandachtspunt bij autonome voertuigen. De Greenbot CR 12 hangt daarom vol met sensoren zoals een ultrasoon sensor voor tussen de bomenrijen en radarsensoren voor open terrein. Bij aanraking van de veiligheidsbumper door een obstakel, een mens of een dier, stopt de trekker meteen en ontvangt de operator een sms. - Foto: Koos Groenewold

 • De control box van Hol Spraying Systems met 5”of 7” touch screen stuurt de spuittechniek automatisch aan. Het systeem monitort tevens de rijsnelheid en past deze indien nodig automatisch aan. Ook stuurt het systeem een sms naar de fruitteler als de afgifte te zeer van de gewenste dosering afwijkt.

  De control box van Hol Spraying Systems met 5”of 7” touch screen stuurt de spuittechniek automatisch aan. Het systeem monitort tevens de rijsnelheid en past deze indien nodig automatisch aan. Ook stuurt het systeem een sms naar de fruitteler als de afgifte te zeer van de gewenste dosering afwijkt.

 • Het is even wennen, maar toch biedt een autonome spuitrobot veel voordelen. Zo is er geen chauffeur meer nodig en is de kwaliteit constant, mits goed voorgedaan en ingeprogrammeerd althans. Je kunt er echter niet gauw even opspringen om andere werkzaamheden mee uit te voeren. Tijdsbesparing en kwalitatief betere gewasbescherming zijn dan ook de belangrijkste troeven. - Foto: Koos Groenewold

  Het is even wennen, maar toch biedt een autonome spuitrobot veel voordelen. Zo is er geen chauffeur meer nodig en is de kwaliteit constant, mits goed voorgedaan en ingeprogrammeerd althans. Je kunt er echter niet gauw even opspringen om andere werkzaamheden mee uit te voeren. Tijdsbesparing en kwalitatief betere gewasbescherming zijn dan ook de belangrijkste troeven. - Foto: Koos Groenewold

 • Ondanks de concrete vraag uit de praktijk wil fabrikant Precision Makers komend jaar naast het testen op het IDC, maximaal twee Greenbots CR 12 trekkers verkopen aan geïnteresseerde Nederlandse fruittelers. De trekker is er vanaf €120.000. De bijpassende (huidige) spuittechniek van H.S.S. kost €25.000. De combinatie komt in aanmerking voor MIA/Vamil subsidie. - Foto: Koos Groenewold

  Ondanks de concrete vraag uit de praktijk wil fabrikant Precision Makers komend jaar naast het testen op het IDC, maximaal twee Greenbots CR 12 trekkers verkopen aan geïnteresseerde Nederlandse fruittelers. De trekker is er vanaf €120.000. De bijpassende (huidige) spuittechniek van H.S.S. kost €25.000. De combinatie komt in aanmerking voor MIA/Vamil subsidie. - Foto: Koos Groenewold

Of registreer je om te kunnen reageren.