Fruit

Foto & video

Open dag stellingopkweek trayplanten

Aardbeienplantenkweker Frank van Alphen in Galder houdt op vrijdag 14 oktober aanstaande open dag. Reden is het stellingensysteem dat hij dit voorjaar aanlegde voor de opkweek van trayplanten. Hiervoor is 133 kilometer ter plekke geprofileerde goot gebruikt en 300 ton staal.

Foto

 • Het veld is verdeeld in 8 kweekvakken van elk 12 meter breed en 309 meter lang. De onderlinge afstand tussen de profielen is 22 centimeter, voor Bato trays van een meter lengte. Dat brengt het aantal planten op 700.000 per hectare.

  Het veld is verdeeld in 8 kweekvakken van elk 12 meter breed en 309 meter lang. De onderlinge afstand tussen de profielen is 22 centimeter, voor Bato trays van een meter lengte. Dat brengt het aantal planten op 700.000 per hectare.

 • In tegenstelling tot op een conventioneel trayveld, gebeurt de opkweek zowat een halve meter boven de grond, en is het overgrote deel van het werk voor, tijdens en na de opkweek gemechaniseerd.

  In tegenstelling tot op een conventioneel trayveld, gebeurt de opkweek zowat een halve meter boven de grond, en is het overgrote deel van het werk voor, tijdens en na de opkweek gemechaniseerd.

 • Een belangrijke rol speelt de gewaswagen, die ook te zien zal zijn. Het 12 meter brede, op rails rijdende voertuig wordt onder andere gebruikt voor het transport van de trayplanten aan het begin en eind van de opkweek, het planten van de stekken, afranken, gewasbescherming en het uitrollen van folie over het gewas bij dreigende vorst.

  Een belangrijke rol speelt de gewaswagen, die ook te zien zal zijn. Het 12 meter brede, op rails rijdende voertuig wordt onder andere gebruikt voor het transport van de trayplanten aan het begin en eind van de opkweek, het planten van de stekken, afranken, gewasbescherming en het uitrollen van folie over het gewas bij dreigende vorst.

 • Het vullen en plaatsen van de trays in juni en juli gaat vanaf het betonpad aan de voorkant van het veld. Aan de trayvuller komt een 12 meter lange transportband. De met potgrond gevulde trays worden hier afgenomen en op de stelling geplaatst. Per vak worden er zo 54 rijen vol gezet, met 6 trays per rij (=324 meterse trays).

  Het vullen en plaatsen van de trays in juni en juli gaat vanaf het betonpad aan de voorkant van het veld. Aan de trayvuller komt een 12 meter lange transportband. De met potgrond gevulde trays worden hier afgenomen en op de stelling geplaatst. Per vak worden er zo 54 rijen vol gezet, met 6 trays per rij (=324 meterse trays).

 • Dan komt de werktuigendrager in actie, als opduwer om ze tot op hun kweekplek te schuiven. Tijdens die verplaatsing blijft de snelheid van de wagen laag, de terugweg kan met 10 kilometer per uur. Dat maakt dat de wagen altijd al terug is voordat een nieuwe vracht trays klaar staat voor afvoer.

  Dan komt de werktuigendrager in actie, als opduwer om ze tot op hun kweekplek te schuiven. Tijdens die verplaatsing blijft de snelheid van de wagen laag, de terugweg kan met 10 kilometer per uur. Dat maakt dat de wagen altijd al terug is voordat een nieuwe vracht trays klaar staat voor afvoer.

 • Het vullen van de trays en het vol zetten van een vak (van 12 meter, 260.000 cups)) kost 10 tot 12 uur, een goede werkdag dus.

  Het vullen van de trays en het vol zetten van een vak (van 12 meter, 260.000 cups)) kost 10 tot 12 uur, een goede werkdag dus.

 • De sproeiers liggen in 12 meter vierkantverband, met de wateraanvoerleidingen liggend tussen elk vak, en met de aanvoer van het water aan de kopse kant van het veld. Indien daar bijvoorbeeld vanwege een storing noodzaak toe is, vergemakkelijkt dat de handmatige kraanbediening.

  De sproeiers liggen in 12 meter vierkantverband, met de wateraanvoerleidingen liggend tussen elk vak, en met de aanvoer van het water aan de kopse kant van het veld. Indien daar bijvoorbeeld vanwege een storing noodzaak toe is, vergemakkelijkt dat de handmatige kraanbediening.

 • Valt de stroom uit, dan zorgt een aggregaat voor de energievoorziening voor de waterpomp en sturing van de beregening. De leidingen liggen volledig vlak, met een drukklep op elke sproeier. Dat maakt dat de sproeiers tegelijk openen en sluiten.

  Valt de stroom uit, dan zorgt een aggregaat voor de energievoorziening voor de waterpomp en sturing van de beregening. De leidingen liggen volledig vlak, met een drukklep op elke sproeier. Dat maakt dat de sproeiers tegelijk openen en sluiten.

 • Het stekken gaat met 18 personen, die elk drie rijen trays voor hun rekening nemen. In een werkgang wordt aldus een volledig vak geplant. De werksnelheid is circa 12 meter per uur, kleinere stekken werken wat 'sneller' dan grotere exemplaren.

  Het stekken gaat met 18 personen, die elk drie rijen trays voor hun rekening nemen. In een werkgang wordt aldus een volledig vak geplant. De werksnelheid is circa 12 meter per uur, kleinere stekken werken wat 'sneller' dan grotere exemplaren.

 • Het afranken gaat met zes rijen per werkgang, met 6 verticaal opgestelde scharen.

  Het afranken gaat met zes rijen per werkgang, met 6 verticaal opgestelde scharen.

 • Op de afrankunit zit een transportbandje met spijltjes waarmee in een later stadium van de opkweek de ranken voorafgaand aan het knippen gericht kunnen worden. Eventueel kan ook horizontaal geknipt worden.<br />Op vrijdag 14 oktober is er een open dag. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 14.00 uur.

  Op de afrankunit zit een transportbandje met spijltjes waarmee in een later stadium van de opkweek de ranken voorafgaand aan het knippen gericht kunnen worden. Eventueel kan ook horizontaal geknipt worden.
  Op vrijdag 14 oktober is er een open dag. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 14.00 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.