Fruit

Foto & video 1947 bekeken

Verkeerd oppotten kost meteen geld

Weliswaar met de beste bedoelingen worden er vaak dure fouten gemaakt met het oppotten van aardbeiplanten. De Stichting RHP heeft een meetmethode ontwikkeld om te controleren of het substraat niet te los, maar bovenal niet vast wordt aangedrukt. RHP ontwikkelde het rekenblad ‘oppotten’. De teler voert op dit rekenblad een reeks getallen in, waarna het rekenwerk via internet automatisch wordt uitgevoerd. Dat resulteert in een prognose van het aantal teeltbakken dat in werkelijkheid met het aanwezige volume potgrond en met de gevolgde oppotmethode gevuld kan worden, en de werkelijk gerealiseerde oppotvastheid. Die wordt uitgedrukt in een percentage ten opzichte van de oppotreferentie. Dat geeft een idee of je met het aandrukken van de potgrond in de pas loopt met wat als gemiddeld wordt beschouwd, of dat de potgrond juist harder of minder hard wordt aangedrukt. Tekst en foto's: Joost Stallen

Foto

 • Verschillende factoren zijn van invloed op de oppotvastheid. Dat begint al met de manier waarop het substraat in de voorraadbunker wordt gebracht. Gaat dat met beleid of met een smak, waardoor het substraat in elkaar wordt gedrukt?

  Verschillende factoren zijn van invloed op de oppotvastheid. Dat begint al met de manier waarop het substraat in de voorraadbunker wordt gebracht. Gaat dat met beleid of met een smak, waardoor het substraat in elkaar wordt gedrukt?

 • Bij het vullen beïnvloedt de hoogte van de afstrijkvlinder de snelheid waarmee de bakken door de machine gaan en de hoogte van de borstel en van de afstrijkplaat. Als die instellingen tussentijds wijzigen, dan kan dat variatie geven in de oppotvastheid (en daarnaast in de hoeveelheid potgrond en de hoeveelheid meststof per teeltbak).

  Bij het vullen beïnvloedt de hoogte van de afstrijkvlinder de snelheid waarmee de bakken door de machine gaan en de hoogte van de borstel en van de afstrijkplaat. Als die instellingen tussentijds wijzigen, dan kan dat variatie geven in de oppotvastheid (en daarnaast in de hoeveelheid potgrond en de hoeveelheid meststof per teeltbak).

 • Bij het inzetten van de planten in de bak drukt de één de grond harder aan dan de ander. Teler Ad Verstappen uit Roggel probeert dat te voorkomen door de bakken de vullen met een kop grond erop.

  Bij het inzetten van de planten in de bak drukt de één de grond harder aan dan de ander. Teler Ad Verstappen uit Roggel probeert dat te voorkomen door de bakken de vullen met een kop grond erop.

 • Bij het inzetten van de planten mag er dan geen extra grond meer aan toegevoegd worden, luidt de instructie aan het personeel. Men moet het voor het plantwerk dus doen met een afgemeten hoeveelheid potgrond.

  Bij het inzetten van de planten mag er dan geen extra grond meer aan toegevoegd worden, luidt de instructie aan het personeel. Men moet het voor het plantwerk dus doen met een afgemeten hoeveelheid potgrond.

 • Op het rekenblad ‘oppotten’ moet de afgeleverde hoeveelheid potgrond (= de EN-maat, in EN-m3), het volumegewicht (kg/m3) en de oppotreferentie worden vermeld. Die cijfers worden door de leverancier verstrekt.

  Op het rekenblad ‘oppotten’ moet de afgeleverde hoeveelheid potgrond (= de EN-maat, in EN-m3), het volumegewicht (kg/m3) en de oppotreferentie worden vermeld. Die cijfers worden door de leverancier verstrekt.

 • De teler moet beginnen met de vaststelling van het exacte volume van de teeltbak. Teler Verstappen werkt met Batobakken met 11,5 liter inhoud, veronderstelt hij. In werkelijkheid blijkt het volume per bak net geen 10 liter te zijn.

  De teler moet beginnen met de vaststelling van het exacte volume van de teeltbak. Teler Verstappen werkt met Batobakken met 11,5 liter inhoud, veronderstelt hij. In werkelijkheid blijkt het volume per bak net geen 10 liter te zijn.

 • Tijdens het oppotten moet de oppotvastheid bepaald worden. Op drie momenten (begin, midden, eind) moet met hulp van een voldoende nauwkeurige weegschaal het gewicht van dertig gevulde teeltbakken bepaald worden. Die cijfers worden ook in het rekenblad oppotten gezet.

  Tijdens het oppotten moet de oppotvastheid bepaald worden. Op drie momenten (begin, midden, eind) moet met hulp van een voldoende nauwkeurige weegschaal het gewicht van dertig gevulde teeltbakken bepaald worden. Die cijfers worden ook in het rekenblad oppotten gezet.

 • De oppotreferentie is een maat die aangeeft hoeveel potgrond gemiddeld meer nodig is dan de EN-maat. Met 1 EN-kuub mengsel met een oppotreferentie van 0,8 kun je 800 liter bakken vullen.

  De oppotreferentie is een maat die aangeeft hoeveel potgrond gemiddeld meer nodig is dan de EN-maat. Met 1 EN-kuub mengsel met een oppotreferentie van 0,8 kun je 800 liter bakken vullen.

 • De oppotreferentie wordt vervolgens bepaal door het substraat in het tonnetje te belasten met een drukplaat van 8.430 gram. Aan de hand van de inzakking van het substraat wordt zo de in de praktijk gemiddeld geachte aandrukking gesimuleerd. De verdichting wordt uitgedrukt in een oppotreferentie.

  De oppotreferentie wordt vervolgens bepaal door het substraat in het tonnetje te belasten met een drukplaat van 8.430 gram. Aan de hand van de inzakking van het substraat wordt zo de in de praktijk gemiddeld geachte aandrukking gesimuleerd. De verdichting wordt uitgedrukt in een oppotreferentie.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.