Fruit

Achtergrond 1 reactie

Markt: Dure aardbeien bij winkelacties en krapte

Aardbeienprijzen starten op een hoog niveau deze handelsweek na Moederdag, met een ongewoon gelijke actieprijs in winkels.

Aldi start op een duur moment de aardbeienactie. Maandag 10 mei ligt 400 gram voor € 2,49 in het supermarktschap. Dat is onder het prijspeil op de dagmarkt van dit moment. De handelsweek start met zeer hoge prijzen.

Op de Belgische veilingen schieten de dagprijzen met gemak door de € 5 per pond. In Nederland is de aanvoer bij The Greenery-veiling maandag beperkt. De middenprijs bedraagt rond € 4 per pond. Daarbij zijn de eerste tunnelaardbeien ook geveild op een niveau dat makkelijk die van kasaardbeien volgt. Dat The Greenery lagere aantallen veilt, lijkt verband te houden met de planning van de acties bij Jumbo. Tot 18 mei is de actie 2 (400 grams) pakken voor € 5.

Gelijke acties in dezelfde verpakking

Het leek er afgelopen week op dat supermarkten een prijsafspraak hadden voor acties met hun 400 gramsverpakkingen aardbeien. De grote ketens en kleinere gingen uit van een vrijwel gelijke actie. Twee bakken 400 grams verpakkingen voor € 5 of 2 cent eronder. Het maakte daardoor niet meer uit waar de consument winkelde, overal was het moederdagontbijt even duur.

Die uniformiteit heeft ook te maken met de topsealverpakkingen, waardoor de 400 grams verpakkingen de norm zijn geworden in de winkels. Klanten merken het verschil met 500 gram ook niet.

Met de aflopende productie aardbeien in kassen verwachten handelaren dat de prijzen stevig blijven. Dat wordt nog verder ondersteund door de late acties in het supermarktschap.

Eén reactie

  • J.D. de Roo

    Het lijkt ieder jaar gekker te worden. Pfff

Of registreer je om te kunnen reageren.