Doorgaan naar artikel

Grote perenvoorraad vindt maar traag afzet

In augustus werd nog een gemiddelde perenoogst verwacht. De voorraadcijfers spreken echter andere taal. De grootste voorraad aan Conference ooit vindt maar traag afzet. De kleine vruchtmaat helpt niet.

Het laatste overzicht van de World Apple and Pear Association met alle voorraadcijfers van het Noordelijk Halfrond laten voor de peren per 1 december hoge voorraadcijfers zien. In Nederland zelfs een record. En het Europese totaal van alle peren in voorraad is met 899.464 ton niet de grootste voorraad van het afgelopen decennia, maar wel een bovengemiddeld jaar.

Voorraad Conference begin december nog nooit zo hoog

Bij het hoofdras Conference, dat met 596.780 ton goed is voor ruim 60% van de Europese voorraad aan peren, is dat begin december nog nooit zo hoog geweest. Bij het tweede ras Abate Fetel is een voorraad van 123.604 ton wat minder dan het gemiddelde in het afgelopen decennia. Maar na een echt slechte oogst in 2019 is de voorraad in dit seizoen wel twee keer zo groot als vorig jaar. De voorraad aan Doyenné du Comice is bescheiden en zeker niet ver boven het gemiddelde.

Voorraad in Nederland en België ongeveer verdubbeld.

Nederland en België nemen samen met vooral Conference het grootste deel van de Europese perenvoorraad voor hun rekening. In Nederland is de voorraad van 218.000 ton voor het eerst boven de magische grens van 200.000 ton voorraad per december. In België is het met 262.525 ton ook de grootste voorraad ooit. In nog geen tien jaar is de voorraad in deze tijd van het jaar in beide landen ongeveer verdubbeld.

Bij de overige rassen valt de groei in de Nederlandse voorraad in de loop van de jaren op. Met een totaal van 22.000 ton in vergelijking met Conference is die voorraad klein, maar in tien jaar tijd wel verdrievoudigd. Vermoedelijk gaat dat om rassen als Beurré Alexander Lucas, maar nog meer zijn clubrassen als Xenia en Migo aan een opmars bezig. Van de clubrassen klinken geen geluiden over een tegenvallende verkoop of prijzen die zwaar onder druk staan.

Lees verder onder de grafiek

Tegenvallende maat

De marktverwachtingen waren in augustus best positief en peren werden op het hout voor heel redelijke prijzen verkocht. Maar het positieve is eraf. Er werd meer geplukt en die volumes liggen nog te wachten op afzet. Als het in dit tempo tot en met november door blijft gaan, gaat het simpelweg te langzaam. En de onzekere factor is altijd of de kwaliteit van de peren in bewaring het toelaat om veel partijen veel langer te bewaren. Vooralsnog hoor je weinig over dat de bewaarkwaliteit tegenvalt. Wel dat de maat wat tegenvalt.

De afzetvolumes sinds december gaan, meldt de handel voorzichtig. Service2fruit meldt dat de handel in Conference naar tevredenheid loopt, met wel een grote variatie in prijs door de verschillen in maat en kwaliteit. De afzet van industrie-peren wordt stroef genoemd. Bij Doyenné gaat het nu nog om de laatste partijen van de vrije peren.

In de verkoopprijzen zie je de trend van veel optimisme vóór de pluk naar een minder positief beeld nu terug. Voor de grovere maat 65/75 mm met prijzen rond 60 tot 70 cent per kilo is het niet heel slecht, maar wel minder dan eerder gehoopt. Maar de fijnere maat 55/65 mm gaan voor 35 tot 50 cent weg.

Stroef seizoen

Wat de rest van het seizoen brengt, blijft altijd koffiedik kijken. De relatief grote voorraad in Nederland, België en heel Europa en trage afname van de voorraad in november belooft niet direct een verbetering. Maar er klinken ook geluiden dat het na de maand december vlotter doorloopt. Als de voorraadcijfers later laten zien dat de voorraden in weer wat steviger tempo dalen, kan dit een positieve impuls aan de perenmarkt geven.

Het is ook niet voor het eerst dat het in het najaar allesbehalve soepel loopt en het na maart vlot verkoopt tegen veel betere prijzen. Vooral voor goede bewaarpartijen van grove peren die op tijd geplukt zijn, is er niet direct reden voor ongerustheid. Maar voor tegenvallende partijen met vooral te fijne peren blijft het vermoedelijk een stroef seizoen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin