Fruit

Achtergrond

Markt: Gevoel dat er meer inzit voor Elstar

Voor Elstar is het aftasten wat een juist prijsniveau is, al is de ondertoon van de markt stabiel.

Supermarkten hebben in Nederland een prijspositie ingenomen de afgelopen weken. Daar is door de meeste ketens gekozen voor € 2,29 per kilo los en € 3,29 voor tasjes. Dat is enkele dubbeltjes hoger dan vorig jaar. Vomar kiest als prijsvechter voor een prijs vooralsnog onder de € 2 voor los. De prijzen zijn logisch voor een start in een krap jaar, maar het gevoel heerst dat er meer inzit voor de Elstar-telers door de extreem lage oogst.

Lees verder onder de grafieken.

Marktanalyse

Een teler laat weten blij verrast te zijn met de prijzen die in een marktanalyse van NFO deze week de ronde deed. Het lag boven het prijsniveau dat hij van zijn afnemer kreeg. Daardoor is het gevoel dat er nog niet het maximale uit de buitengewone marktsituatie wordt gehaald.

Toch was er deze week een kleine prijscorrectie aan de bovenkant van de markt. Dat was niet alleen in Nederland zo. Woensdag waren op groothandelsmarkten in Duitsland (Berlijn en München) ook prijscorrecties voor Duitse Elstar. Voorlopig stond in week 36 Nederlandse Elstar op dit groothandelsmarkten te koop voor € 1,60. Dat gaat dan om de beste kwaliteit los. Het is ongeveer € 0,32 meer dan vorig jaar.

Prijs sturen

De prijsvorming op dit moment is een aanzet. Met de derde pluk die ook op de markt komt, kan de markt nog een stapje terug doen, maar het gevoel is dat prijzen daarvan snel zullen herstellen. Prijzen komen voor 65-70 en 70-75 millimeter vrij makkelijk boven de euro op dit moment. Voor de beste kwaliteiten is € 1,20 betaald op de markt. Op de beperkte klok in Geldermalsen werden ook prijzen genoteerd tot € 1,40. Hoewel van beperkte waarde als marktsignaal, kan in tijden van krapte die veilklok de markt toch positief gaan sturen.

Positief signaal

Een ander positief signaal is dat afnemers minder strenge eisen stellen aan sortering. Lichte hagelschade wordt makkelijker geaccepteerd in tassen. Ook dat is winst voor telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.