Doorgaan naar artikel

Europese perenmarkten gunstig; Conference moeizaam

Op Duitse en Franse groothandelscentra zijn peren duidelijk duurder dan vorig jaar. Dat is niet het beeld bij Nederlandse Conference.

De start van de Italiaanse handel is veelbelovend. De Duitse groothandelsprijzen bij Italiaanse Santa Maria liggen met € 2,05 gemiddeld € 0,10 boven 2019 in week 39. De Duitse Williams Christ is geprijsd op € 1,19 ligt ook al € 0,15 boven 2019. De Duitse Alexander Lucas peren zijn met € 1,18 zelfs € 0,20 duurder dan vorig jaar.

Conference op niveau vorig jaar

Opvallend is dat de Conference uit Nederland op die markten met € 0,98 op het niveau van vorig jaar blijft. In week 37 viel de prijs terug van € 1,29 naar dit niveau. Nu is retail veruit de belangrijkste afzetmarkt voor Conference, maar het geeft wel aan dat Conference onder gewaardeerd is.

Italië is de grootste perenleverancier op de Duitse groothandelsmarkten. Het aandeel van 48,3% is groter dan het eigen Duitse product (31,4%). Nederland heeft op die markt nu een aandeel van 6,1%.

Deze week is op de Belgische veilingen een licht oplopende prijs zichtbaar voor Conference, waarbij de maat 75-80 millimeter naar € 0,63 opliep dinsdag 29 september, een herstel van een paar cent in een week.

Termijnmarkt

Op de termijnmarkt Agro Trading Company (ATC) in België werd afgelopen week wat bewogen voor Conference-contracten voor het tweede en derde kwartaal van het lopende afzetseizoen. Tussen vraag en aanbod ligt nog wel een respectabele afstand met een vraagprijs van € 0,67 voor het derde kwartaal. Daaruit is af te leiden dat de markt nog niet bereid is voor die prijs in te stappen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin