Fruit

Achtergrond

‘Kersen van onder de regenkap niet aan te slepen’

Met zonniger zomerweer maken kersentelers zich op voor de eindsprint van het seizoen.

Zo’n zestig plukkers, van wie vijftien scholieren, halen bij fruitteler Theo Vernooij in Cothen de oogst binnen. De scholieren zijn door corona eerder in beeld gekomen voor dit vakantiewerk. De vrees dat er niet genoeg arbeidsmigranten uit de oostelijke EU-landen beschikbaar zouden zijn, bleek grotendeels onnodig.

Door corona kwamen scholieren eerder in beeld voor vakantiewerk. - Foto: Vidiphoto
Door corona kwamen scholieren eerder in beeld voor vakantiewerk. - Foto: Vidiphoto

Kersen lijden onder het natte weer

Na een zeer zonnige start leden met name de oud-Hollandse kersen de afgelopen weken onder het natte weer, waardoor ze aan de hoogstambomen verpieterden. Maar de nieuwe rassen onder de kap zijn niet aan te slepen, volgens Vernooij. De Cothense kersenteler stelt dat hij nog nooit zoveel kersen in zijn boomgaard heeft verkocht als dit jaar. Dat is mede dankzij de coronacrisis. Mensen weten de weg naar de directe verkoop op de bedrijven van de telers goed te vinden.

Langer seizoen met meer rassen

Doordat Vernooij met 17 hectare kersen zo’n 60 verschillende rassen heeft, is het seizoen verlengd tot begin augustus. En dankzij de langzame rijping door het koele zomerweer zijn de kersen groter en sappiger dan ooit. “Het is net als met haring, die is ook ieder jaar beter”, aldus de kersenteler.

Hollandse kersen bij supers

Ook de verkoop van Hollandse kersen in de supermarkten is aangetrokken. Aanvankelijk werden bijna alleen Griekse kersen aangeboden in de Nederlandse supers. Jumbo had van deze kersen zelfs een seizoensaanbieding gemaakt. Die loopt nu op zijn eind. Andere supers zoals AH en Dirk, zijn al eerder overgestapt op binnenlands product.

Of registreer je om te kunnen reageren.