Fruit

Achtergrond

Markt: Afzet Conference sterk geforceerd

Met een flinke actiebereidheid bij supermarkten wordt Conference bij klanten geïntroduceerd. Op de termijnmarkt valt de kleinere partijhandel op.

De oogstdeals vliegen de consument in Nederlandse supermarkten om de oren. Veel winkelketens hebben gekozen voor acties met de belangrijkste Nederlandse peer. Een mooi signaal naar telers die na een pittig seizoen een goed product hebben binnengehaald. De prijzen variëren, blijkt uit een actieoverzicht. Met Albert Heijn als scherpste aanbieder van Conference voor € 0,89 wordt een 50%-actie afgetrapt. De marktleider zet de winkelprijs daarmee in op vooralsnog € 1,79. Dat kan veranderen als de daghandel beweegt (waarover later meer). Andere winkelketens zitten rond € 0,99 als actieprijs of € 1,29 per kilo.

Aldi kiest voor actie met import

De Duitse prijsvechters gaan niet mee in het perenaanbod. Lidl kiest voor een Elstar-actie van € 0,79. Aldi doet de wenkbrauwen bij telers opnieuw fronzen door een importappel te kiezen als actie-artikel midden in de oogsttijd. Granny Smith ligt er in de aanbieding deze week.

Stabiel prijsbeeld

Op de dagmarkt voor Conference signaleert Fruit Trading Company een stabiel prijsbeeld (zie FTC-index tabel). Het Belgische initiatief om een termijnmarkt op te tuigen heeft de strategie wat gewijzigd en de prijs licht verhoogd. De contracten staan op € 0,66, een centje meer dan vorige week. De contractvolumes zijn gewijzigd naar 200 ton per contract. Dat lag op 500 ton. Het laatste contract in de verkoop ligt op € 0,65 per kilo. Dat betekent dat de koper zijn risico’s op de spotmarkt dit seizoen heeft afgeschermd op die € 0,65.

Internationale handel met prijsverschil

Op de internationale groothandelsmarkten komt Conference ook weer op de schappen. In Duitsland start de prijs lager voor de Nederlandse Conference. De prijs is € 0,93, ruim een dubbeltje lager dan vorig jaar in week 37.

Op de Franse groothandelsmarkt van Rungis is de Conference uit Nederland licht teruglopend in prijs, maar nog wel boven het niveau van vorig jaar. In een week werd de prijs van € 1,30 per kilo verlaagd naar € 1,20. Vorig jaar was de prijs nog € 1,19 in deze fase van het seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.