Fruit

Achtergrond

Processierups kan probleem worden voor tuinbouw

Tuinbouworganisaties zoeken naar de juiste adviezen over de eikenprocessierups. Dit kan een groot probleem worden.

Dat stelt de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO. “Gisteren in het hoofdbestuur is het betiteld als een probleem waartegen de sector kan gaan aanlopen. Er zijn bedrijven die met hun percelen niet meer dan 20 meter van eikenbomen af zitten”, stelt een NFO-woordvoerder.

Zachtfruit

Het door de overheid benoemde Kennisplatform Eikenprocessierups heeft voor groente en fruit adviezen gegeven. Groenten kunnen veilig gegeten worden na het wassen, maar het centrum maakt een speciaal punt van zachtfruit. “Aardbeien en frambozen bijvoorbeeld hebben een zachte schil waardoor brandharen kunnen binnendringen. Het is af te raden om deze te oogsten en te consumeren”, stelt het platform.

Duidelijkheid

Het advies is gericht aan consumenten met moestuinen, maar wat moeten afzetorganisaties daarmee? Het is zoeken naar duidelijkheid, laat veiling Zundert weten. “Het is voor iedereen lastig. Ik zie de grens van 20 meter genoemd, voor zover ik weet zijn de meeste bedrijven buiten die grens actief van bomen.”

TuinbouwAlert

NFO en Zundert hebben nog geen signalen van telers die problemen hebben met personeel met klachten door de haartjes. TuinbouwAlert heeft de adviezen ook ontvangen. Het GroentenFruit Huis voert deze dienst uit met andere telersorganisaties en bereidt adviezen voor. Of die op gebied van voedselveiligheid liggen of op het gebied van advies voor oogstpersoneel is nog niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.