Fruit

Achtergrond

‘Markt aardbeien kan zo weer naar krapte omslaan’

Het marktbeeld voor aardbeien is divers. Sonata’s zijn te krijgen voor iets meer dan € 0,50 als ze uit de tunnel komen en tot € 1,24 (pond) uit de kas.

Met name bij vollegrond en voor verschillende rassen kwam op de veiling van The Greenery woensdag een verdere terugval in prijzen. Uitzondering is het kwaliteitslabel Sweet and Sunny dat bij kasaardbeien Elsanta tot zelfs iets betere prijzen leidde (€ 1,24 per pond). Voor de goede aardbeien uit de tunnel wordt op The Greenery circa € 0,70 betaald en voor open teelten liggen prijzen lager dan een magere € 0,65. Daar ging woensdag beide weer wat van af.

Fijne aanvoer

Behalve de grotere aanvoer in volumes valt ook op dat veel fijne vruchten worden aangevoerd. Met vruchten van 22 millimeter kunnen niet alle kopers uit de voeten, omdat ze buiten de specificaties vallen. Dat leidde tot dieptepunten in prijs voor Jive bijvoorbeeld waar voor een pond onder de € 0,20 werd betaald. Niet alle kopers hebben dezelfde rasvoorkeur, dat wordt in een overvolle markt goed duidelijk.

Voor goede aardbeien is de prijs gemiddeld een euro, stelt Veiling Zaltbommel. Bij de Belgische veilingen werd voor de fijne Elsanta (grootste volume) prijzen betaald tussen € 0,59 en € 1,18 per pond op woensdag. Prijzen zijn lastig vergelijkbaar met The Greenery vanwege de heffingen in de gepubliceerde klokprijs.

Omslag voorzien

De lage prijzen lijken weer wat exportmarkten te openen in verre oorden als Noorwegen en Tsjechië. Veel omliggende landen zijn zelfvoorzienend.

De aardbeienspecialisten zijn wel eensgezind over de verwachting voor de komende week. Als het ondereind wat wegvalt van de open teelt, zal een krapte ontstaan. “Dan zijn zomaar weer pondsprijzen van € 1,50 mogelijk”, stelt een koper.

Of registreer je om te kunnen reageren.