Fruit

Achtergrond

Markt: Uitschieters aardbeienprijs na hitte

De prijs van aardbeien ging maandag stevig onderuit. Dinsdag is het directe hitte-effect op de markt alweer verwerkt.

De veilprijs dinsdag lag weer op het prijsniveau van vorige week. Op The Greenery waren dat prijzen van rond de € 2,65 per pond. De toppartijen reikten tot boven de € 3. Het marktsegment was daarmee compleet anders dan op maandag. Met prijzen van rond de € 1,50 leek de dagmarkt ingestort. Er kwam ook veel voor de klok, waarop de handel voorzichtig kocht. Mogelijk dachten inkopers dat de zaterdag geplukte partijen een zwakke levensduur hadden als nasleep van de hitte. Dinsdag lijkt het vertrouwen weer terug en de volumes voor de klok zijn weer fors lager. Maandag stond bij The Greenery 20.000 colly, dinsdag was dat nog een kwart van dat volume. Wel stond er meer klasse 1.2 product. Een direct gevolg van de hitte. Toch werd ook voor mindere partijen nog € 1,40 betaald per pond.

Lees verder onder de grafiek.

België

Ook bij de Belgische veilingen is dinsdag de prijs weer op het hoge niveau van vorige week uitgekomen. Ook bij de zuiderburen was maandag de prijsvorming zwakker.

Prijs blijft hoog

De verwachting is dat de prijzen hoog blijven. Een teler uit Brabant meldt dat hij personeel nu om de dag laat plukken, terwijl hij normaal met personeel door plukt. Het volume zal mogelijk de komende weken beperkt blijven tot een nieuwe beschermde teelt in augustus start.

Het is afwachten hoe de zonnebrand-effecten zijn op de rest van het hardfruit. Er worden uitvalpercentages genoemd van 10 tot 50%. Mogelijk stuwt dat de prijsvorming en heeft dat ook nog een uitwerking op de aardbeienmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.